Τους «ισχυρούς» της Ευρώπης βλέπει ο Κυριάκος για οικονομία και προσφυγικό



Του Σπύρου Γκουτζάνη


Το μήνυμα ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος, επιθυμεί να περάσει σήμερα και αύριο στις επαφές που θα έχει με αξιωματούχους της ΕΕ και Ευρωπαίους ηγέτες καθώς και με παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι έχουν έντονο ενδιαφέρον για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποτελεί την εναλλακτική επιλογή στον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας

σε μία συγκυρία που η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και θέλουν να αποκτήσουν ιδίαν άποψη για την προσωπικότητα και τις θέσεις του.

Καθώς μάλιστα η χώρα έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα, με την διαπραγμάτευση να είναι σε εξέλιξη και το προσφυγικό να είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, οι άνθρωποι του «γαλάζιου» ηγετικού επιτελείου δεν αποκλείουν ακόμη και να δεχθεί παραινέσεις από τους ομοϊδεάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης όπως λένε οι συνεργάτες του έχει καθαρές θέσεις και έχει προετοιμάσει το έδαφος με την συνάντηση που είχε προχθές στην Αθήνα με τους πρέσβεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι ενώ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο προσφυγικό, είναι αντίθετος την λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν. Γενικότερα θα υποστηρίξει ότι η λογική των κλειστών συνόρων είναι λάθος προσέγγιση και αντιπαραγωγική. Την θέση αυτή θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ. Παράλληλα θα προβάλλει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και μόνο σαν τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ θα επιμείνει ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Στο μήκος κύματος αυτό και η πρωινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, που αναρτήθηκε μέσω Twitter: «Ξεκινούν οι ευρωπαϊκές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής. Όχι όμως δεδομένος. Πρώτο μέλημα στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτραπεί το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Δεύτερη επιδίωξη η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τρίτος στόχος η μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα που πολεμά με δύο ταυτόχρονες κρίσεις: οικονομική και προσφυγική. Πιστεύουμε στην Ευρώπη.´Ομως δεν εθελοτυφλούμε. Θέλουμε την ανανέωση της. Τη θέλουμε πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο ανθρώπινη».

Όσο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι φυσικά και είναι υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας την οποία έχει άλλωστε ψηφίσει η ΝΔ, ωστόσο η κύρια ευθύνη είναι της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα όταν νέμεται την εξουσία. Άλλωστε η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς προτάσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα από το ασφαλιστικό μέχρι το προσφυγικό. Παράλληλα ο κύριος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Στελέχη που τον συνοδεύουν εκτιμούν ότι οι συνομιλητές του κυρίως του ΕΚΛ θα του ζητήσουν να στηρίξει την υλοποίηση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ θα θελήσουν να μάθουν και την θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας καθώς γίνεται ορατό ότι η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο μαραθώνιος των επαφών όμως του προέδρου της ΝΔ θα αρχίσει από σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στην συνέχεια θα δει την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Βουλκ και το απόγευμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα