Τουρμπίνες στον Εύριπο

«Μία πρόβλεψη για τη μέγιστη εφικτή ενεργειακή εκμετάλλευση της ενέργειας του στενού θα μας έδινε ένα ποσοστό 25% της συνολικής διαθέσιμης ισχύος(230Κwatt) δηλαδή 2014,8 Mwh ενέργειας. Μία διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα πού θα αντιστοιχούσε στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σχεδόν 403 νοικοκυριών!

Η συνολική ετήσια ενέργεια ανά διατομή επαρκεί για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών 234 κατοικιών αν θεωρήσουμε μια μέση κατανάλωση ανά κατοικία περίπου 5 Mwh. Αντίστοιχα η ετήσια ενέργεια της συστοιχίας θα μπορούσε να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 78 κατοικιών».

Οι

προβλέψεις πολλές φορές δεν επαληθεύονται θα πείτε – μπορεί και να έχετε δίκιο αλλά δεν είναι εκεί η ουσία του πράγματος. Οι προβλέψεις – ειδικά αν προέρχονται από ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς αναδεικνύουν προοπτικές και δυνατότητες... Μέχρι εκεί ! Μετά, η ευθύνη για τον λόγο (και τις πράξεις) περνά στους αιρετούς άρχοντες μιας πόλης, μιας περιοχής, της χώρας...

Αλλά, ξεμακρύναμε κομμάτι. Μας παρέσυρε και μας η δύναμη της παλιρροιακής ενέργειας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι προβλέψεις προέρχονται από μια παλαιότερη διπλωματική εργασία - Κωνσταντίνος Χρ. Σκαλούµπακας , Μελέτη ενεργειακού δυναµικού παλιρροιακής ενέργειας στο στενό του Ευρίπου και τρόποι εκμετάλλευσης µέσω εγκατάστασης παλιρροιακής τουρµπίνας, επιβλέπων καθηγητής Ευάγγελος ∆ιαλυνάς (καθηγητής ΕΜΠ), Ιούλιος 2011, ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τομέας Ηλεκτρικής ισχύος.

Στην περίληψη της εργασίας διαβάζουμε: «Σκοπός της παρούσας διπλωµατικής εργασίας είναι η µέτρηση του ενεργειακού δυναµικού που βρίσκεται στο Πορθµό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα υπό τη µορφή της παλιρροιακής ενέργειας, και η εκµετάλλευση του µέσω εγκατάστασης τουρµπίνας παλιρροιακής ενέργειας. Λαµβάνοντας τις µετρήσεις των ταχυτήτων στο πορθµό από την ΑΓΕΤ Ηρακλής και κάνοντας την ίδια επεξεργασία µε αυτή που έγινε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) καταλήγουµε στα τελικά στοιχεία βάση των οποίων γίνεται η εκτίµηση του ενεργειακού δυναµικού του στενού .
Στη συνέχεια γίνεται υπολογισµός της ενέργειας που είναι διαθέσιµη και υπολογίζεται η µέση πυκνότητα ισχύος του στενού.Τέλος υπολογίζεται η ενέργεια που είναι δυνατόν να αντληθεί µε προτεινόµενη εγκατάσταση συστοιχίας παλιρροιακών τουρµπίνων και ακολουθεί η οικονοµική διάσταση και τα συµπεράσµατα της µελέτης».

Η συγκεκριμένη εργασία είχε ξεφύγει από τους 4 τοίχους του ακαδημαϊκού ιδρύματος και είχε συζητηθεί ευρύτερα στην επιχειρηματική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία. Παρόλα αυτά τίποτα δεν προχώρησε ή τουλάχιστον τίποτα δεν έγινε γνωστό ότι προχώρησε στον τομέα της περαιτέρω έρευνας και μελέτης του σχετικού project. Και όμως υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις – ακόμη και εκείνες της χρηματοδότησης της από δημόσιους (εγχώριους και ενωσιακούς) και ιδιωτικούς (επιχειρηματικούς) πόρους.
Δεν είμαι ειδικός σε θέματα κυματικής και πιο συγκεκριμένα παλιρροιακής ενέργειας αλλά αυτό που ξέρω καλά είναι ότι ένα τέτοιο project – ακόμη και σε πιλοτική εκδοχή- δίνει άλλο αέρα στην ανάπτυξη μιας λουτρόπολης σε απόσταση που καλύπτεται ακόμη και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ σε λιγότερο από μια ώρα. Επιπλέον, ένα τέτοιο project δίνει νέες κατευθύνσεις και χαρακτήρα στο είδος της ανάπτυξης που επιζητά μια ολόκληρη περιοχή που έχει πληγεί ήδη από την δεκαετία του ΄90 από την αποβιομηχάνιση.

Αγνοώ τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου project αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Εύριπος θα γινόταν ένα σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα ήθελα να δει με τα δικά του μάτια το πώς γίνεται και φωτίζεται ένα κτήριο ή κτήρια δίπλα στην παλιά Γέφυρα από τα νερά της παλίρροιας. Το πώς και το γιατί είναι δουλειά των επιστημόνων αλλά η πιο σημαντική επίπτωση από την προώθηση αυτού του project θα ήταν ο τουρισμός – γενικός και εξειδικευμένος. Από εκεί και πέρα στο χέρι των τοπικών και περιφερειακών αρχών θα ήταν να σχεδιάσουν ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις . Για παράδειγμα, ένα διεθνές κέντρο για την κυματική ενέργεια δεν θα ήταν καθόλου κακή σκέψη με δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει λεφτά για να βγαίνουν λογιστές και άλλες ...προσοδοφόρες επαγγελματικές ειδικότητες σε σχολές και τμήματα ΤΕΙ λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Χαλκίδας.

Υ.Γ: Οποιος ενδιαφέρεται εδώ θα βρει τo πλήρες κείμενο της διπλωματικής εργασίας:

https://dspace.lib.ntua.gr/dspace2/bitstream/handle/123456789/4767/skaloumpakask_steno%20tou%20eyripou.pdf?sequence=1

Keywords
Τυχαία Θέματα