Το «πουράκι» της οικογενειακής ανανέωσης

του Κώστα Τσαούση

Μπορεί ένα και μόνο προϊόν μιας εταιρείας με παράδοση και μερίδιο στην αγορά να καταφέρει να αλλάξει την συνολική της εικόνα και να «δείξει» τον δρόμο της ανανέωσης; Η απάντηση μπορεί να είναι και καταφατική αν εκπληρώνονται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη εξ αυτών είναι η εταιρεία να έχει «βάθος» και αυτό το «βάθος» ( π.χ οικογενειακή παράδοση, παραγωγική ιστορία, έξωθεν καλή μαρτυρία) να μπορεί να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοπτικής.

Δεύτερη, η ανάλυση- έρευνα της αγοράς

και η ανταπόκριση της στις επιταγές της εποχής. Τρίτη προϋπόθεση η συνεργασία με ένα ευφάνταστο μυαλό και ένα καλό χέρι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην προσοχή μας ένα προϊόν με ταπεινά υλικά – τι άλλο είναι το σουσάμι και το ταχίνι- που κατάφερε delicatessen! Ο Φίλιππος Τσούγγαρης με τον γιο του Στέργιο –φορείς μιας οικογενειακής παράδοσης που ξεκινά πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην πόλη της Θεσσαλονίκης - γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού και την υψηλή διαθρεπτική του αξία αλλά κατέχοντας μαζί και τα μυστικά της τέχνης της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής το 2013 φτιάχνουν και παρουσιάζουν στην αγορά το πουράκι ταχίνι. Ένα τραγανό πουράκι με γέμιση κρέμας ταχινιού βουτηγμένο σε σοκολάτα και σουσάμι. Απλά ταπεινά υλικά που ήρθαν να συνθέσουν μια θεϊκή γεύση.

Στο σημείο αυτό μια διευκρίνιση η οικογενειακή εταιρεία από χρόνια φτιάχνει τους τζίρους της – καλοί και διατηρήσιμοι τζίροι εφοδιάζοντας με γλυκίσματα π.χ κουλουράκια μεγάλες αλυσίδες καφέ και εστίασης. Άρα, η κίνηση στη βάση μιας ξεχωριστής επιλογής να βγάλουν ένα ιδιαίτερο προϊόν στην αγορά και να το καταστήσουν επώνυμο είχε την σημασία του στον γαλαξία της σύγχρονης διατροφής.

Η οικογένεια ονομάζει την σειρά με τα πουράκια της καινοτομίας Markolato – ένα brand με αναφορά στον πρωτότοκο εγγονό της οικογένειας, τον Μάρκο.!

Το προϊόν ξεπέρασε τις προσδοκίες και ο κωδικός μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει να γίνεται ανάρπαστος και αποκτά πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Σε αυτήν την διαδρομή η οικογένεια βρήκε τον Μιχάλη Αγγελακόπουλος ( από την Foodwill) που ήρθε να βάλει το μυαλό και το χεράκι του αλλάζοντας λογότυπο και συσκευασίες. Έτσι, το πουράκι ταχίνι αποκτά νέα συσκευασία που αντικατοπτρίζει μια δεύτερη εκκίνηση στην αγορά.

Η εταιρία Biscotti Tsoungari δραστηριοποιείται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που η διαδρομή της ξεκινά από το 1936. Τότε ήταν που ο Νικόλαος Τσούγγαρης μαζί με το γιο του Αστέριο ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας στο κέντρο της πόλης.

Τριάντα χρόνια μετά ο Φίλιππος Τσούγγαρης βαδίζοντας στον δρόμο της παράδοσης εστιάζει στην παραγωγή μπισκότων και βουτημάτων. Δημιουργεί τη μοναδική συνταγή για το χειροποίητο κουλουράκι με μέλι και σουσάμι, ένα προϊόν που τον καθιερώνει στο ευρύ κοινό. Το 2003 η οικογένεια Τσούγγαρη αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα: Δημιουργεί νέες σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο η εταιρεία μετονομάζεται σε Μπισκότι Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Biscotti Tsoungari και περνά στα χέρια των διαδόχων του Φίλιππου, της Μαρίας και του Στέργιου.

Τα παιδιά του με μακροχρόνιες συνεργασίες τόσο με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όσο και με μικρότερα σημεία λιανικής πώλησης δυναμώνουν την παρουσία τους στην αγορά, ενώ το 2009 ξεκινά την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Η εταιρεία επικεντρώνει την προσοχή και τις προσπάθειες της σε προϊόντα όπως μπισκότα, κουλουράκια, τσουρέκια, σιροπιαστά, εποχιακά είδη και καινοτόμες δημιουργίες που βασίζονται στις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας με τα αγνότερα υλικά της αγοράς. Μία από αυτές και το πουράκι με το ταχίνι.

Επιπλέον, η εταιρία παράγει 100% οργανικές μπάρες μπισκότου – Organic Cookie Bars - σε δύο παραλλαγές με φρούτα και δημητριακά καθώς και μια σειρά μπισκότων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα