Τα Ταμεία ποντάρουν στο ξενοδοχειακό real estate

της Στεφανίας Σούκη

Στην άνοδο του κέντρου της Αθήνας ποντάρουν, με σκοπό την εύρεση εσόδων, τα ασφαλιστικά ταμεία ως ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων στους κεντρικούς άξονες της πόλης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα του εγχώριου και ξένου επιχειρείν.

Libra Group και όμιλος Λογοθέτη, Dogus, Grivalia Hospitality, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ,

Trastor ΑΕΕΑΠ και Varde Partners, Fosun, Blackstone, Ιβάν Σαββίδης, Bluehouse είναι μερικά από τα ονόματα που βολιδοσκοπούν μεγάλα ακίνητα στην καρδιά της Αθήνας, τα οποία προορίζονται κυρίως για ξενοδοχειακή χρήση, καθώς και μεγάλες, ξένες εταιρείες διαχείρισης, όπως ο όμιλος Marriott, ο οποίος επιδεικνύει εσχάτως μεγάλη κινητικότητα.

Την ίδια στιγμή, η πτώση των τιμών συνολικά στην εγχώρια αγορά ακινήτων φαίνεται ότι ανοίγει παράθυρο για επενδύσεις (και) από... μη παραδοσιακούς -μέχρι σήμερα- επενδυτές αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη κίνηση από πλευράς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ): το ΤΑΥΦΕ αναζητεί το τελευταίο διάστημα μεγάλο ακίνητο εισοδήματος στο κέντρο της Αθήνας για αγορά, διαθέτοντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, να έχει πρόσβαση κοντά σε σταθμό του μετρό κ.λπ. προκειμένου να αποφέρει τις προσδοκώμενες αποδόσεις.

Τα φιλέτα του κέντρου

Από πλευράς των μεγαλοεπενδυτών, το ενδιαφέρον στο κέντρο της πρωτεύουσας εστιάζεται κυρίως στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να βγουν στο προσεχές διάστημα για τη μακροχρόνια παραχώρηση μεγάλων ακινήτων με στόχο τη δημιουργία ξενοδοχείων. Βασική αιτία, οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια και πρόκειται να συνεχιστεί ακόμη και για σύντομες αποδράσεις Σαββατοκύριακου για τους ξένους επισκέπτες της, δεδομένης και της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, που έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«King's Palace» - Κριεζώτου

Στα τέλη Μαΐου λήγει μετά από ολιγοήμερη παράταση λόγω τεχνικών θεμάτων που είχαν να κάνουν με τη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου η προθεσμία υποβολής των προσφορών για το ακίνητο ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των πρώην εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο, αν κρίνει κανείς από το αρχικό ενδιαφέρον, οι επενδυτές το θεωρούν φιλέτο από πλευράς θέσης.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ένα θέμα το οποίο έρχεται από το παρελθόν, όταν έριζαν για το εν λόγω ακίνητο ο κλάδος Πρόνοιας του τότε ενιαίου Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ (ΤΣΠΑΤΕ) και το ΙΚΑ, ως ιδιοκτήτες του εξ αδιαιρέτου. Το θέμα αυτό και το σχετικό ρίσκο που συνεπάγεται -έστω και αν πρόκειται για μακροχρόνια παραχώρηση και όχι πώληση του ακινήτου- φαίνεται να μπλοκάρει, κατά τις πληροφορίες, μερίδα επενδυτών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο μισθωτής θα πρέπει να τοποθετήσει από την τσέπη του, πέραν του ενοικίου, κεφάλαια περί τα 10 και πλέον εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου σε πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα.

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι αναμένεται η υποβολή προσφορών από 5-6 επιχειρηματικά ονόματα, ξένους και εγχώριους ομίλους από τους κλάδους των ακινήτων και της διαχείρισης ξενοδοχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά θεωρεί πιο σίγουρη τη συμμετοχή του ομίλου Λασκαρίδη («Μεγάλη Βρεταννία», «King George»), με το σκεπτικό ότι η γειτνίαση του κτιρίου με τις δύο κορυφαίες μονάδες του Συντάγματος μπορεί να φέρει επιπλέον έσοδα με λιγότερα κόστη, εδραιώνοντας παράλληλα το όνομα του ομίλου ως απόλυτου κυρίαρχου στην καρδιά της Αθήνας.

Αντίθετα, στα ονόματα που είχαν ακουστεί αρχικά αλλά δεν φαίνεται ότι τελικά θα κατέβουν είναι αυτά του κ. Ιβάν Σαββίδη, του ομίλου Λογοθέτη (Libra Group και Grace Hotels), ο οποίος πάντως διατηρεί ενδιαφέρον για το κέντρο της Αθήνας, της αμερικανικής Blackstone, της κινεζικής Fosun, η οποία επίσης έχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό κλάδο - όσο αναμένει τις εξελίξεις για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, του κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, που επίσης αναζητεί εδώ και καιρό την κατάλληλη φόρμουλα για να μπει δυνατά στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Τον ίδιο δρόμο για την τοποθέτησή του στο κέντρο της πρωτεύουσας θέλει να ακολουθήσει από τον εγχώριο κλάδο των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο όμιλος της Grivalia Properties, η οποία μέσω του ξενοδοχειακού της βραχίονα της Grivalia Hospitality και μετά την πρώτη της τουριστική επένδυση στον Παναμά έχει εξετάσει ουκ ολίγες περιπτώσεις ξενοδοχειακών ακινήτων... μέσα κι έξω από την Αθήνα, μεταξύ των οποίων και το κτίριο της Κριεζώτου.

Αντίστοιχα, από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία, η οποία πραγματοποιεί αυτό τον καιρό συζητήσεις με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και νέα χρηματοδότηση για καινούριες επενδύσεις, έχει επίσης βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο μίσθωσης του κτιρίου.

Ενδιαφέρον υφίσταται και από την Trastor AEEAΠ, με συμμάχους τους Αμερικανούς της Varde Partners (σημ.: oι τελευταίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και με τον όμιλο της Lamda Development για τον τομέα των εμπορικών κέντρων), που φαίνεται κι αυτή να έχει εξετάσει την περίπτωση του πρώην ακινήτου της ΑΤΕ.

Από τον κλάδο του real estate η επενδυτική Βluehouse (η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen στα Σπάτα), επίσης είναι στο στάδιο όπου βολιδοσκοπεί ακίνητα του κέντρου και φέρεται να έχει εξετάσει και το 9όροφο της Κριεζώτου. Επισημαίνεται εδώ ότι στο ακίνητο που χτίστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του '50, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη, λειτουργούσε αρχικά το ξενοδοχείο «King's Palace», πριν μετατραπεί σε γραφεία και κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ τώρα τον διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης τρέχει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate.

Ο τελευταίος μισθωτής του ακινήτου ήταν η Αγροτική Τράπεζα, η οποία διατηρούσε εκεί ένα από τα κεντρικά της καταστήματα στην Αθήνα. Ωστόσο, κατόπιν της ανάκλησης της άδειας και θέσης της ΑΤΕ σε ειδική εκκαθάριση, η Τράπεζα Πειραιώς, που τη διαδέχτηκε, ως καθολικός διάδοχος στη μίσθωση την κατήγγειλε και αποχώρησε στο τέλος του 2013.

Ερμού 15

Στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος και για ένα άλλο κτίριο-φιλέτο επί της οδού Ερμού πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό συζητήσεις με ξένη αλυσίδα διαχείρισης προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει την υπογραφή της στο ακίνητο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, το οποίο έχει μισθωθεί εδώ και καιρό από Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Κρήτη. Πρόκειται για το κτίριο επί της οδού Ερμού 15, το οποίο θα συνδυάσει εμπορική και ξενοδοχειακή χρήση και ήδη πραγματοποιούνται οι σχετικές προκαταρκτικές εργασίες.

«Esperia Palace»

Λίγο χαμηλότερα, προς την πλευρά της Ομόνοιας, το πρώην 4άστερο «Esperia Palace», 185 δωματίων, παραμένει από το 2010 κλειστό, όταν το Ταμείο Νομικών ως ιδιοκτήτης δεν είχε συμφωνήσει επί του μισθώματος με τον τότε μισθωτή, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι τα εμπόδια για την προκήρυξη του πολυαναμενόμενου διαγωνισμού παραχώρησής του, μεταξύ των οποίων και η επιλογή του συμβούλου που θα συνδράμει το έργο, φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί.

Ο διαγωνισμός, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένου ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για τη μακροχρόνια παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου μαζί με τον κινητό εξοπλισμό του, καθώς και των τεσσάρων ανεξάρτητων υποκαταστημάτων που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για το ακίνητο έχει ήδη ακουστεί το όνομα της Dimera του ομίλου Σαββίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί και αυτός στο κέντρο της Αθήνας.

Ακαδημίας και Ομήρου: Σε πεντάστερο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου θέλει να μετατρέψει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το επταώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του, για το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τους Λιβανέζους του ομίλου Yasbeck, συζητώντας τη μακροχρόνια παραχώρησή του και πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου αντί 5 εκατ. ευρώ.

«Kάνιγγος 21»

Αντίστοιχα, εδώ και αρκετούς μήνες διαρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και του επενδυτικού σχήματος με τη συμμετοχή ισραηλινών και γερμανικών κεφαλαίων για την επαναλειτουργία του πρώην ξενοδοχείου «Κάνιγγος 21», το οποίο ήταν από τις μονάδες που είχαν βάλει μαζικά λουκέτο στο κέντρο της Αθήνας το 2010 λόγω κρίσης. Το Ταμείο πραγματοποίησε πέρυσι διαγωνισμό, καταλήγοντας στο εν λόγω επενδυτικό σχήμα και στην περίπτωση που δεν καταλήξουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνουν στο «business stories» αρμόδιες πηγές του Ταμείου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας νέου διαγωνισμού.

«La Mirage» - Ομόνοια

Στην περίπτωση του «La Mirage» της Ομόνοιας, για το οποίο το αρχικό διερευνητικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και από Κινέζους επενδυτές, δεν αποτυπώθηκε σε επίσημη προσφορά στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας η νέα Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται νέα, τρίτη κατά σειρά διαγωνιστική διαδικασία εφόσον οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.

*Αναδημοσίευση από το «Business Stories», 21/05/2017

Keywords
real, real, εν λόγω, bnp paribas, αθηνα, group, αεεαπ, μετρο, μαΐου, προσφορες, τραπεζες, ατε, ικα, συμμετοχή, king, hotels, properties, νέα, υφίσταται, McArthurGlen, εταιρεία, bnp, κρητη, καλοκαιρι, εφκα, φως, business, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, αλλαγη ωρας 2013, δυνατα, ιβαν σαββιδης, το θεμα, αγροτικη τραπεζα, ακινητα, ατε, γωνια, εθνικη, εμπορικη, θεμα, ιβαν, ονοματα, πειραιως, πλαισιο, φως, bnp paribas, bnp, αγορα, αγροτικη, αεεαπ, αξονες, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γραφεια, διαστημα, δωσει, ευρω, εκκαθαριση, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, ερμου, ερχεται, εταιρεία, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υφίσταται, κινητο, κινηση, κτιριο, λουκετο, μαΐου, μηνες, ναυτικο, ξενοδοχειο, ομιλος, ονομα, υπογραφη, ρισκο, σαββιδης, σιγουρη, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, τρια, τριτη, φορμουλα, group, αλυσιδα, χωρα, properties, κλειστο, καρδια, κωνσταντινου, μελετη, πηγες, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα
Αναζητήσεις
grivalia
Τυχαία Θέματα