Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και οι τράπεζες

Ο πήχης για το επόμενο eurogroup έχει πέσει αρκετά χαμηλά και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια διέξοδο με κάποια διατύπωση στο ανακοινωθέν του eurogroup η οποία θα της αφήνει περιθώρια να συμφωνήσει, με το επιχείρημα ότι «κάτι κέρδισε» σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου.

Η διατύπωση έχει σημασία όχι μόνο για λόγους πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και γιατί στο Μαξίμου έχουν ακόμη την ελπίδα ότι είναι εφικτό η απόφαση να αφήνει ανοικτό το δρόμο

για επιστροφή στις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων αργότερα.

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που επιδιώκει κάτι τέτοιο, αφού η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι κάτι που περιμένουν «πώς και πώς» οι τράπεζες αλλά και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα τους ανοίξει το δρόμο να εκδώσουν κι εκείνοι δικά τους ομόλογα, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος.

Αυτό είχε συμβεί το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει δύο διαφορετικά ομόλογα και αμέσως μετά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Μότορ Όιλ, η Τιτάν, τα Ελληνικά Πετρέλαια έσπευσαν να εκδώσουν δικά τους ομόλογα. Η Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, είχε εκδώσει δικό της ομόλογο λίγο πριν το ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα, η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προβάλει το επιχείρημα ότι πήρε τα μέτρα όσο σκληρά κι αν ήταν με σκοπό να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να βελτιωθούν τα μεγέθη και οι προοπτικές των τραπεζών ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, αλλά εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές, ο ενάρετος κύκλος δεν θα ξεκινήσει.

Ως γνωστόν σήμερα, οι τράπεζες σήμερα χρηματοδοτούνται με έκτακτα μέτρα ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην ουσία είναι «όμηροι» της αδυναμίας του Κράτους να εκδώσει δικά του ομόλογα.

Ακόμα κι αν πολλοί αμφιβάλουν για το πότε το ελληνικό Δημόσιο θα καταφέρει να δανείζεται με χαμηλό κόστος χωρίς κάποιου είδους στήριξη, όλοι γνωρίζουν ότι έχει ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς να αποκατασταθεί η πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα κι αυτό, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, εξαρτάται και από το πότε θα εκδώσει νέα ομόλογα το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν και οι σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως η Κομισιόν και η Γαλλία στο παρασκηνιακό παζάρι που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα