Το όραμα του Μακρόν για το ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν σε μια σημαντική ομιλία του τη Δευτέρα, επιχείρησε να τοποθετήσει τη Γαλλία στο επίκεντρο ενός Νέου Διαφωτισμού, καλώντας τους βουλευτές να αφήσουν κατά μέρος τον μεταμοντέρνο κυνισμό τους, προκειμένου να αναζωογονήσουν τη δημιουργικότητα του έθνους και να προσφέρουν στη Γαλλία, ηγετική θέση στην παγκόσμια σκηνή.

"Η επιστροφή της γαλλικής ευφυίας στην αρμόζουσα θέση της, θα καταστήσει τη χώρα μας το νέο κέντρο του

ανθρωπιστικού έργου στον κόσμο", δήλωσε ο Μακρόν σε 90λεπτη ομιλία στους βουλευτές, στο Παλάτι των Βερσαλλιών. "Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι μια πραγματική επανάσταση. Είμαστε εδώ, εσείς και εγώ, να αλλάξουμε τη σειρά των πραγμάτων, να ενδυναμώσουμε την εμπιστοσύνη στη Γαλλία».

Μιλώντας στα 925 μέλη της Βουλής και της Γερουσίας σε ειδική κοινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο νεώτερος Γάλλος ηγέτης μετά τον Ναπολέοντα δήλωσε ότι ήταν καιρός η χώρα του να αναλάβει την πρωτοβουλία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αποτρέψει τη ροπή προς τον φανατισμό. Λιγότερο από δύο μήνες νωρίτερα είχε νικήσει στις προεδρικές εκλογές την ανθυποψήφιά του Μερίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές και μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Μακρόν στοιχηματίζει ότι μια έκκληση προς «το πνευματικό εκτόπισμα της Γαλλίας θα χρησιμεύσει ως αντίβαρο στο δέλεαρ του ισλαμικού φονταμενταλισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού».

Μακρόν είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους με όραμα για τη θέση και το ρόλο της Γαλλίας στον κόσμο και στην ιστορία", δήλωσε ο Τομά Γκενόλ, καθηγητής στο ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι. "Ανήκει στην παράδοση του Διαφωτισμού".

Το οραματικό του σχέδιο έχει και ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο, υποστήριξε ο Γκενόλ. Ο 39χρονος πρόεδρος αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να τονίσει τη σοβαρότητα του ρόλου του κι έτσι να αποσπά την προσοχή από την σχετικά μικρή υποστήριξή του - κέρδισε μόνο το 24% του εκλογικού σώματος στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο Μακρόν εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών κατά το ένα τρίτο, την εισαγωγή «μιας δόσης αναλογικότητας» στις βουλευτικές εκλογές και την κατάργηση του ειδικού δικαστηρίου για τους υπουργούς, Στο ευρωπαϊκό πεδίο, τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης «δημοκρατικών συνελεύσεων» στα κράτη-μέλη για τη μεταρρύθμιση της Ενωσης, έργο για το οποίο θα συνεργαστεί, όπως τόνισε, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα