Το νέο όραμα του Μακρόν

Μία νέα οικονομική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υπάρξει μείωση τους κόστους αλλά και της γραφειοκρατίας, στήριξη των προσλήψεων και ώθηση των επενδύσεων, παρουσίασε ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κύριος Μακρόν έχει δεχθεί πυρά από τους αντιπάλους του οι οποίοι τον κατηγορούν ότι το πρόγραμμά του είναι ασαφές. Σήμερα, προσπάθησε -σε μία παρουσίαση διάρκειας δύο ωρών- να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτάσεις του αναφορικά με τις έξι προτεραιότητες που ο ίδιος

έχει θέσει: παιδεία, εργασία, οικονομικός εκσυγχρονισμός, ασφάλεια, αναγέννηση της δημοκρατίας και διεθνείς σχέσεις.

«Όλοι θα ρωτήσουν εάν είναι ένα πρόγραμμα που ανήκει στην αριστερά ή στη δεξιά», υποστήριξε, προσθέτοντας «θέλω να είναι ένα πρόγραμμα που θα φέρει τη Γαλλία στον 21ο αιώνα. Είναι απαραίτητο να απελευθερώσουμε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, προστατεύοντας, όμως, ταυτόχρονα κάποιους άλλους».

Ο κύριος Μακρόν υπόσχεται ότι θα μειώσει το κόστος εργασίας, ενώ θα αυξήσει τα οικογενειακά έσοδα μέσω της μείωσης των εισφορών, θα ενοποιήσει το γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα, θα στηρίξει την ύπαρξη διαπραγματεύσεων για εργασιακά θέματα σε εταιρικό επίπεδο, αλλά δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ή σε περικοπή συντάξεων. Επίσης ανακοίνωσε πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, παροχής περισσότερης ανεξαρτησίας στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και παροχή στήριξης ούτως ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον πολιτισμό.

Για τα θέματα ασφάλειας, ένα θέμα στο οποίο θεωρείται λιγότερο αξιόπιστος σε σύγκριση με τους δύο βασικούς του αντιπάλους, ο κύριος Μακρόν ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις αστυνομικών, θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει μία αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία θα ασχολείται τόσο με εσωτερικά όσο και με διεθνή ζητήματα.

Βάσει των δημοσκοπήσεων ο κύριος Μακρόν βρίσκεται πίσω από τη Μαρίν ΛεΠέν αναφορικά με τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών (23 Απριλίου), αλλά θα κατορθώσει να την κερδίσει με ευκολία στον β' γύρο (7 Μαΐου). Η δημοτικότητά του έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και το σκάνδαλο που πλήττει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φρανσουά Φιγιόν.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Γαλλία ζήτησε περαιτέρω ενοποίηση τόσο των αμυντικών δυνάμεων των κρατών-μελών όσο και των αγορών ενέργειας. Παράλληλα μέσω του προγράμματος «Buy European Act» προκειμένου μία εταιρεία να «κλείσει» κάποιο συμβόλαιο με το γαλλικό δημόσιο θα πρέπει το 50% των δραστηριοτήτων της να βρίσκονται στην Ευρώπη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρωζώνη», υπογράμμισε. «Το γαλλό-γερμανικό «ζευγάρι» είναι η μηχανή της Ευρωζώνης. Προτείνω να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας στα μάτια των Γερμανών, προκειμένου να τους πείσουμε για την ανάγκη μίας αναδιάρθρωσης στον τρόπο επίτευξης της ανάπτυξης».

Οι βασικές προτάσεις

Οι μέχρι σήμερα βασικές προτάσεις του κυρίου Μακρόν είναι οι ακόλουθες:

Μείωση του φόρου για της επιχειρήσεις στο 25% από 33,3% που είναι σήμερα, επιβολή φόρου πλούτου μόνο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, δημιουργία ενός νέου φόρου 30% που θα αφορά τα έσοδα από επενδύσεις και κατάργηση ορισμένων φόρων που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο.Επένδυση 50 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναβάθμιση του αγροτικού τομέα, αναμόρφωση του οικιστικού τοπίου της Γαλλίας, αύξηση των περιοχών που «φθάνει» το Διαδίκτυο, στήριξη της ιατρικής καινοτομίας.Μη επέκταση της απαγόρευσης στις Μουσουλμάνες να φορούν μαντήλα στα Πανεπιστήμια, αλλά τονίζει ότι δεν θα δεχθεί κανένα θρησκευτικό δόγμα να μη σέβεται τους γαλλικούς νόμους και την ισότητα των δύο φύλων.Μείωση του αριθμού υφυπουργών και γερουσιαστών. Εισαγωγή ορίου στις θητείες πολιτικών και συγχώνευση δήμων.
Keywords
Τυχαία Θέματα