Τo μέλλον των συναλλαγών, τα κινητά και τo eWallet

Του Διονύση Αντωνέλλου

Ένα ταξίδι στην Κίνα έδειξε το μέλλον των οικονομικών συναλλαγών στον Michael Gebert της Crowd Mentor Network. Όχι σε κάποιο υπερσύγχρονο Mall αλλά σε μία λαϊκή αγορά της Κίνας και τους πλανόδιους πωλητές όλες οι συναλλαγές γίνονταν με e-wallet.

Oι φτωχοί πωλητές και πωλήτριες στους δρόμους τους Κίνας είχαν κάνει πράξη το... μότο του Γερμανού στρατηγικού αναλυτή αγοράς και ανάπτυξης ότι η επιχειρηματικότητα «δεν είναι τέχνη ή επιστήμη αλλά πρακτική.

Και ένας πραγματικός επιχειρηματίας δεν αποτυγχάνει αλλά βρίσκει 10.000 τρόπους που δεν αποδίδουν και συνεχίζει να ανακαλύπτει άλλους». Αυτούς τους «άλλους τρόπους» ανακάλυψαν οι Κινέζοι πωλητές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει, αποτέλεσμα και της διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο Gebert μίλησε στο «be finnovative on-site: Από την ιδέα στη χρηματοδότηση στις 2 Φεβρουαρίου 2017» και σύμφωνα με τον Γερμανό ήδη στον πραγματικό κόσμο κυκλοφορούν εφαρμογές και τεχνολογία που «σκοτώνουν» τον τρόπο κόσμο «όπως τον γνωρίζουμε» αλλάζοντας τον προς το καλύτερο ή και το χειρότερο μερικές φορές.

Τα crowdfunding (συμμετοχική χρηματοδότηση) crowdsourcing (εξωτερική ανάθεση καθηκόντων) και crowdinnovation (καινοτομία) είναι μερικές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο των επιχειρήσεων προσφέροντας επιπλέον εργαλεία στα χέρια των μελλοντικών επιχειρηματιών.

Η αγορά του χθες με αυτή του σήμερα και την αγορά όπως θα είναι αύριο είναι πια τρία τελείως διαφορετικά πράγματα.

Παλαιότερα κάποιο προϊόν κατέληγε από τον κατασκευαστή μέσω της πώλησης στον πελάτη, στο «χθες» της αγοράς ο πελάτης επέλεγε από τον κατασκευαστή το προϊόν ενώ σήμερα έχει μετεξελιχθεί αυτή η πρακτική σε μία σχέση «δούναι και λαβείν», της αμφίδρομης προσφοράς.

Πλέον δεν μετράει η καινοτομία ενός προϊόντος αλλά η χρησιμότητά του. Και τα χρήσιμα προϊόντα είναι αυτά που χρυσοπληρώνονται.

Ενδεικτικό της δύναμης του crowdfunding ή της συμμετοχικής χρηματοδότησης είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο «be finnovative on-site: Από την ιδέα στη χρηματοδότηση στις 2 Φεβρουαρίου 2017» το ύψος του ποσού χρηματοδότησης που έχει προσελκύσει το Κickstarter. Η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης έχει προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1,95 δισ. δολαρίων για 92.800 project.

Ένας άλλος παράγοντας που κρίνει πια την αγορά είναι τα κινητά. Τα smartphone καθορίζουν το πώς σκέφτεται και συμπεριφέρεται η αγορά, αφού μέσω αυτών μπορούν να γίνουν τα πάντα. Αυτό κατάλαβαν και οι Κινέζοι πωλητές και έβαλαν στους διαθέσιμους τρόπους πληρωμής τα ewallet.

Την ίδια ώρα το διαδίκτυο κερδίζει την επιχειρηματική μάχη με τον υλικό κόσμο.

Ακόμα και για τις καλύτερες των καλύτερων γερμανικών εταιρειών αν υπολογιστεί η αξία όλων μαζί, κοστίζουν λιγότερο από τις τέσσερις μεγαλύτερες καθαρά διαδικτυακές εταιρείες: Apple, Google, Facebook και Αmazon.

Keywords
Τυχαία Θέματα