Δείτε το νέο «Ράσπουτιν» που συνδέει Πούτιν, Ερντογάν και Τραμπ

Θεωρείται Ρώσος υπερεθνικιστής ενώ του έχουν δώσει το προσωνύμιο "ο Rasputin του Ρutin", εξαιτίας της μακριάς του γενειάδας που παραπέμπει στον μυστηριώδη μοναχό από την Σιβηρία που σχεδόν έλεγχε την τελευταία τσαρική οικογένεια.

Ο Alexander Dugin λέγεται ότι παίζει δραστικό ρόλο στις σχέσεις της Ρωσίας με την Άγκυρα.

Ειδικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τους Τούρκους ενώ αυτό πετούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας, ο Ρώσος φιλόσοφος χρησιμοποίησε της επαφές του και στις δύο πλευρές για να

μην ξεσπάσει αυτό που φοβόταν όλο το... διαδίκτυο, ο ΙΙΙ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Dugin χρησιμοποίησε της επαφές του σε Τουρκία και Ρωσία, γράφει το Bloomberg, για βοηθήσει τους Vladimir Putin και Recep Tayyip Erdogan να βάλουν τέλος σε μία κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη, σημειώνει Τούρκος στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος ήταν παρών στις μυστικές συζητήσεις των δύο πλευρών στη Μόσχα.

Το γεγονός ότι ξεπεράστηκε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας βοήθησε τον Putin να υπερκεράσει τις πολιτικές Obama στην Συρία αλλάζοντας τις ισορροπίες του πολέμου υπέρ του Bashar al-Assad. Για τον Dugin αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για να επιτύχει η Μόσχα τον στόχο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, την προσέγγισή με την Ρωσία και την δημιουργία της Ρωσο-ισλαμικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εκτός από τις δύο αυτές χώρες και το Ιράν.

Ο 55χρονος Dugin, γιος ενός αξιωματικού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκεται στην «black list» των ΗΠΑ για τον ρόλο του στις συγκρούσεις φιλορώσων με Ουκρανούς στην Ουκρανία. Ενώ δεν έχει πάρει επίσημη θέση θεωρείται πως εργάστηκε ως σύμβουλος του ρωσικού στρατού.

«Μπορώ να μιλήσω ως αξιωματούχος, ένας διπλωμάτης μπορεί να μιλήσει, ένας στρατιωτικός δεν λέει πολλά όμως ένας μυστικός πράκτορας δεν μπορεί να πει τίποτα απολύτως», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή που είχε δώσει στο γραφείο του στην Tsargrad TV. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Tsargrad ήταν το σλάβικο όνομα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Dugin, έχασε την έδρα του στο τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Μόσχας όταν κατηγόρησε τον πρόεδρο Putin ότι δεν έκανε αρκετά στην Ουκρανία.

«Είναι ένας λαμπρός φιλόσοφος αλλά η απόσταση της διάνοιας από την τρέλα είναι πολύ κοντινή» αναφέρει για τον Dugin ο Sergei Markov, σύμβουλος του Putin, με φόντο την φημολογία που θέλει τον Dugin να παίζει σημαντικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ρωσίας.

Σήμερα πάντως ο Dugin δηλώνει πανευτυχείς με την εκλογή Trump, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ημέρα εκείνη ως μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής του.

Ο Dugin γράφει βιβλία και αρθρογραφεί σε αρκετά blog ενώ έχεις τακτικούς και σταθερούς αναγνώστες σε Τουρκία και Ιράν. «Εκτός από την Τουρκία μόνο δύο χώρες δείχνουν πραγματική προσχολη σε μένα, το Ιράν και οι ΗΠΑ», δηλώνει ο ίδιος.

Ευεργέτης του Dugin είναι ο Konstantin Malofeev, Ρώσος πολυεκατομμυριούχος με ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Άγκυρα ο Ismail Hakki Pekin, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Pekin δήλωσε ότι ο Dugin του σύστησε τον Malofeev σαν το «δεξί χέρι» του Putin. Ο ίδιος ο Malofeev αρνείται κάτι τέτοιο ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαψεύδει κάθε σχέση του πολυεκατομμυριούχου στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Dugin η εκλογή Trump έβαλε τέλος στο σχέδιο της Ουάσιγκτον για «δυτικοποίηση όλης της ανθρωπότητας». Μάλιστα χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ υπό την προεδρία Trump όχι αντίπαλο αλλά δυνητικό σύμμαχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα