Το καφενείο του στρατηγού Ντε Γκολ

Στη Λιλ υπάρχουν δύο σοκολατοποιίες, η μία ανήκει στην οικογένεια Τρονιέ και είναι τυπική σοκολατερί και η άλλη στην οικογένεια Μερτ και είναι ζαχαροπλαστείο.

Γόνος της οικογένειας Τρονιέ είναι η σημερινή σύζυγος του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Ο στρατηγός Ντε Γκολ, πάντως, δεν επέλεγε το μαγαζί των Τρονιέ αλλά προτιμούσε το άλλο.

Η σημασία φυσικά δεν έγκειται στο τι προτιμούσε ο Ντε Γκολ, αλλά στο πολιτικό μέγεθος εκείνου του πολιτικού συγκρινόμενου με αυτό των σημερινών.

Οι σημερινοί

πολιτικοί ηγέτες, λοιπόν, κρίνονται καθημερινά πίσω από τα φώτα των προβολέων και των παραστάσεων που συγκροτούν τα πολιτικά σόου. Οι μετοχές τους πολλές φορές ανεβοκατεβαίνουν και σπάνια δείχνουν να έχουν τη μακροχρόνια βάση που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ειδικά η γαλλική σκηνή εμφάνισε τέτοια χαρακτηριστικά, ενώ η δημοτικότητα και του σημερνού προέδρου δείχνει να μην ξεφεύγει από την έντονη αναλωσιμότητα που υφίσταται τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία.

Τα καταγράφουμε αυτά για να ξέρουμε ότι πίσω από όλες τις επικοινωνιακές κινητοποιήσεις η ουσία δεν αλλάζει και ότι για να επιβιώσει ο σημερινός πολιτικός θα πρέπει να παρουσιάζει αποτελέσματα αλλά και αξιοπιστία.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά επανέφεραν ως σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης παράταξης τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αποτέλεσε αναμφίβολα τον μεγάλο πόλο. Ο Ανδρέας, όμως, είχε και κάτι άλλο. Μπορούσε να συνδυάζει φιλολαϊκά μέτρα με σταθεροποιητικά προγράμματα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διπλωματικές νίκες. Κι έτσι στο τέλος πήρε τη μεγάλη ρεβάνς και έφυγε νικητής.

Από τότε οι εποχές άλλαξαν, ενώ δεν γεννιούνται και κάθε μέρα μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Ισως μάλιστα χρειάζονται και χρόνο για να ωριμάσουν, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο Ανδρέας έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 63 ετών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν πρέπει να κυβερνούν οι γενιές των 40άρηδων και 50άρηδων -κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό άλλωστε-, όμως και αυτοί γνωρίζουν καλά πια ότι οι απαιτήσεις των κοινωνιών είναι μεγάλες.

Αναμφισβήτητα η επίσκεψη Μακρόν ήταν μια πολύπτυχα θετική κίνηση, καθώς η επιβίωση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη είναι σύνθετη υπόθεση.

Θα πρέπει όμως να περιμένει κανείς να δει τι θα μας πει ο Γάλλος πρόεδρος όταν έρθει η ώρα για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους το ερχόμενο καλοκαίρι και τι θα μπορέσει να κάνει ο ίδιος για τη χώρα του σε σχέση με τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη.

Επίσης ποιος θα είναι ο ρόλος του στις πιέσεις του ΔΝΤ, που θα αναστατώσουν τους Ευρωπαίους, σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, το χρέος και τα νέα μέτρα που θα ζητά.

Η ελληνική οικονομία αρχίζει να βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση, κυρίως, μετά από συνεχή εφαρμογή μέτρων που βάζουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μια χώρα που δοκίμασε τη σύγχρονη χρεοκοπία.

Η κοινωνική ισορροπία και η κανονικότητα, όμως, θα αργήσουν να επανέλθουν.

Αυτή είναι και η παράμετρος που θα επηρεάσει τις εξελίξεις και θα κρίνει τους σημερινούς ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα