Το ισχυρό ευρώ πυροδοτεί ράλι στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώνεται σήμερα για τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ανησυχία της ΕΚΤ για την ενίσχυση του ευρώ θα οδηγήσει σε καθυστέρηση του tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ενισχυτικά σε αυτό το σενάριο λειτουργούν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δεν κινείται σε επίπεδα που θα έκαναν την ΕΚΤ να πάρει μια απόφαση απόσυρσης

των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2 και πλέον τρισεκατομμυρίων ευρώ αργότερα αυτό το έτος, αλλά η έντονη ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έχει αλλάξει τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, τα ισχυρά και γρήγορα κέρδη που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου ανησυχούν όλο και περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα το QE να σταματήσει σε πολύ αργούς ρυθμούς αντί να οδηγηθεί σε γρήγορο τέλος. Αυτό δίνει ανακούφιση στους επενδυτές οι οποίοι σήμερα στρέφονται έντονα στα κρατικά ομόλογα του Νότου, τα οποία έχουν επωφεληθεί το περισσότερο από το QE.

Όπως λένε, «οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν σαφή εικόνα για τη μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού και επιθυμούν περισσότερη σαφήνεια πριν ξεκινήσει το tapering».

Οι αποδόσεις στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα σημειώνουν πτώση έως 5 μονάδες μ.β. Σήμερα, στο 2,026%, το 1,436% και το 2,817% αντίστοιχα.

Αντίθετα, τα αμερικανικά και τα γερμανικά 10ετή παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα στο 2,126 και 0,36% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά, αν και δεν συμμετέχουν στο QE, η εικόνα των υπόλοιπων τίτλων της ευρωπεριφέρειας τα επηρεάζει.

Έτσι, η απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται σήμερα στο 5,543% έχοντας υποχωρήσει κατά 1,2% από τα χθεσινά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα