Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Ιράν: Να κερδίσει τους παλιούς πελάτες του

Σε έναν κόσμο γεμάτο από φθηνό πετρέλαιο, οι αγοραστές στη μεγαλύτερη από άποψη κατανάλωσης ήπειρο δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρονται για τα επιπλέον 500.000 βαρέλια που θέλει να ρίξει ημερησίως στην αγορά το Ιράν.

Καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας έχουν αρθεί ο υπ. Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh, που αναζητά τρόπο να υλοποιήσει τη δέσμευση του να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς στην Ασία,

θα πρέπει να παλέψει με μία αγορά που έχει κατακλυστεί από πετρέλαιο και τις χαμηλές τιμές.

Αν και καταναλωτές όπως η ιαπωνική Cosmo Energy Holdings Co. και η ινδική Hindustan Petroleum Corp. εμφανίζονται ανοικτοί στο να αγοράσουν περισσότερο, οι αγορές από κάποιους πελάτες στην ασιατική ήπειρο έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 50% μετά την επιβολή των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο αλλά θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις συνθήκες της προσφοράς», δηλώνει ο Sanjiv Singh, δ/ντης διύλισης στην Indian Oil Corp. τη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ινδίας. «Τα περιθώρια διύλισης και η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε που στο Ιράν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι τα διυλιστήρια μπορούν πλέον να αγοράζουν τις ποσότητες του παρελθόντος», προσθέτει.

Στη Ν. Κορέα, οι εξαγωγές από το Ιράν έχουν υποχωρήσει πάνω από το 50% απ' το 2011, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Αν και η τέταρτη σε κατανάλωση πετρελαίου οικονομία της Ασίας εισήγαγε πέρυσι ποσότητες ρεκόρ, οι αγορές απ' το Ιράν υποχώρησαν κατά 8% στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον απ' το 1995.

Το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ πριν ξεσπάσει η κόντρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα που εξώθησε την ΕΕ να απαγορεύσει τις αγορές του πετρελαίου του τον Ιούλιο του 2012.

Παράλληλα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας έπρεπε να πάρουν ειδική άδεια απ' τις ΗΠΑ για να αγοράσουν περιορισμένες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου ειδάλλως κινδύνευαν να χάσουν κρίσιμα στοιχεία της πρόσβασης τους στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Μέχρι σήμερα, τα διυλιστήρια έπρεπε να μειώνουν ετησίως τις εισαγωγές τους απ' το Ιράν λόγω των διεθνών κυρώσεων», αναφέρει σε επιστολή – απάντηση το υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ν. Κορέας. «Τώρα μπορούν πλέον από μόνα τους να αποφασίσουν για την ποσότητα του πετρελαίου που θα εισάγουν, αναλογιζόμενα την εγχώρια ζήτηση».

Το Ιράν στοχεύει άμεσα στην αύξηση των εξαγωγών του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή ο αναπλ. Υπ. Πετρελαίου της χώρας, Amir Hossein Zamaninia. Μάλιστα σημείωσε πως τους επόμενους μήνες ο στόχος θα αυξηθεί για επιπρόσθετα 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας δήλωσε χθες ότι «η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» καλωσορίζει τη συμμόρφωση του Ιράν στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών της χώρας οι αγορές πετρελαίου απ' το Ιράν είχαν μειωθεί στα 166.000 βαρέλια ημερησίως μέσα στην τριετία 2011 – 2014.

«Η ιαπωνική Cosmo Energy θα αποφασίσει για τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μόνο εάν έχει κάποια οικονομική λογική», δηλώνει ο Eita Ushioda, εκπρόσωπος της εταιρείας στο Τόκιο. «Οι καλύτεροι όροι μπορούν να είναι με τη μορφή υπηρεσιών όπως περισσότερες μέρες φόρτωσης. Δεν μπορώ να πω σε αυτό το σημείο εάν μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα στα μεγέθη των παραγγελιών που είχαμε πριν επιβληθούν οι κυρώσεις. Όλα θα εξαρτηθούν απ' τις τιμές και τους υπόλοιπους όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα