Ριμπάουντ αλλά με... μεταβλητότητα πυροδότησε στην Ασία το κινεζικό ΑΕΠ

Με ιδιαίτερη μεταβλητότητα δέχτηκαν τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές μετοχές να κινούνται στο ξεκίνημα μεταξύ αρνητικού και θετικού εδάφους, στη συνέχεια ωστόσο διάλεξαν θετική κατεύθυνση κλείνοντας ανοδικά σε υψηλό 2 μηνών.

Τα αδύναμα στοιχεία για ανάπτυξη 6,9% το 2015 πυροδότησαν νέες φημολογίες για περαιτέρω χαλάρωση ενώ οι βιομηχανικές μετοχές σημείωσαν ράλι στις προοπτικές νέων κρατικών αγορών.

Ο MSCI Asia

Pacific ενισχύθηκε κατά 0,6% έχοντας κλείσει σε χαμηλό τριών ετών.

Ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 3,2% στις 3.007 μονάδες και ο Shenzhen Composite με κέρδη 3,6% στις 1.895 μονάδες.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αν και η εργοστασιακή παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

Οι κινεζικές μετοχές εισήλθαν σε bear market την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της οικονομίας. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πάντως έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία κινείται σε δύο ταχύτητες, από τη μία με καύσιμο την παραδοσιακή βιομηχανία της η οποία είναι σε επιβράδυνση, κι από την άλλη με καύσιμο την κατανάλωση, τις υπηρεσίες και την τεχνολογία που ενισχύονται.

Μεγάλη άνοδο, στο ανώτατο ημερήσιο όριο κατέγραψαν οι μετοχές των China Railway Group Ltd. και Power Construction Corp. of China.

«Υπάρχει η πιθανότητα νέα μείωσης στο όριο κεφαλαίων που υποχρεούνται να διακρατούν οι τράπεζες. Οι εταιρείες υποδομών και οι σιδηρόδρομοι είναι οι βασικοί καταλύτες για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης» υποστηρίζει ο Shen Zhengyang, αναλυτής της Northeast Securities.

Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,78%.

Ο Nikkei ύστερα από εναλλαγές προσήμων έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 17.048 μονάδες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Akira Amari, δήλωσε ότι το πρόσφατο sell off στις ιαπωνικές μετοχές οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές και η πτώση του πετρελαίου, κι ότι τα δομικά οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας παραμένουν σταθερά.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν βρέθηκε υψηλότερα (+0,15%) στο 117,5.

Ο δείκτης Kospi της Νοτίου Κορέας διέγραψε τις απώλειες και έκλεισε ανοδικά, παρά τα μεικτά πρόσημα στα blue chips. Η Samsung Electronics έκλεισε με άνοδο σχεδόν 3%, η Posco έκλεισε με άνοδο 0,3% και η Hyundai Motor με κέρδη 0,72%.

Ο αυστραλιανός ASX 200, που βρίσκεται στα πρόθυρα bear market, διεύρυνε τα κέρδη, παρά την πτώση του ενεργειακού δείκτη (-1,5%)

Ανθεκτικότητα έδειξαν οι μετοχές πρώτων υλών, με την Rio Tinto να καταγράφει άνοδο 0,5% και την BHP Billiton +0,9%.

Οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν υπό πίεση μετά την είσοδο του Ιράν στην παγκόσμια αγορά. Το WTI κινήθηκε πτωτικά 0,07% στα $29,40 το βαρέλι και το Brent με άνοδο 1,54% στα $28,99 το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα