Το αγκάθι στη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στην Ευρώπη, είναι η Ιρλανδία

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, κατευθύνεται στο Παρίσι την Τρίτη για να συζητήσει τις προοπτικές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει ορισμένες αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με τους εταιρικούς φόρους.

Η ιρλανδική κυβέρνηση είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειώσει το χάσμα μεταξύ των συντελεστών φορολογίας των εταιρειών σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Γαλλία

επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα εισφορά για γιγαντιαίες εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Amazon.com και η Facebook Inc. για να τις αναγκάσουν να πληρώνουν περισσότερα στις μεγάλες οικονομίες όπου παράγουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Η Ιρλανδία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κίνηση για την αναμόρφωση των φόρων στις εταιρείες του διαδικτύου ή, γενικότερα, στην εναρμόνιση των εταιρικών φόρων.

Πριν από τη συνάντηση, οι σύμβουλοι του Varadkar είπαν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και μια νέα ενεργειακή υποδομή μεταξύ των δύο χωρών. Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι η φορολόγηση θα περιληφθεί επίσης στην ατζέντα. Οι δύο θα προβούν σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στις 11:45 π.μ. Τοπική ώρα, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις.

Οι δυο ηγέτες ανήλθαν φέτος στη διακυβέρνηση των χωρών τους, όντας κι οι δυο στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Πραγματοποίησαν ήδη κατ' ιδίαν συνομιλίες στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire μοιράστηκε τα σχέδιά του με τον Ιρλανδό ομόλογό του στις υπουργικές συνόδους στο Λουξεμβούργο και στο Ταλίν της Εσθονίας.

Τα παραδοσιακά φορολογικά συστήματα απέτυχαν να προσπορίσουν έσοδα στις χώρες, από τους γίγαντες του διαδικτύου που προέκυψαν τα τελευταία 15 χρόνια, επειδή η περιορισμένη υλική τους υποδομή διευκολύνει τη μετατόπιση των κερδών σε χαμηλότερα φορολογικά κέντρα όπως το Δουβλίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα