Πρώτη εξαγωγός αργού πετρελαίου στην Κίνα, η Ρωσία

Η Ρωσία συνεχίζει να προηγείται των πετρελαιοπαραγωγών ανταγωνιστών της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής στον κόσμο, στην εξαγωγή αργού.

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την μεγάλη ασιατική χώρα σημείωσαν άνοδο 61%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ 6,35 εκατ. τόνων τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης

Τελωνείων. Αυτό βοήθησε τη Ρωσία να διατηρήσει την πρώτη θέση για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου αργού πετρελαίου, προμήθευσε περίπου 10% περισσότερο, δηλαδή 4,28 εκατ. τόνους, ενώ υποχώρησε στην τρίτη μεγαλύτερη θέση, πίσω από την Αγκόλα που ήταν ο δεύτερος στην κατάταξη πωλητής.

Η Ρωσία ακολουθεί το δρόμο που θα την κάνει τον κορυφαίο προμηθευτή για ολόκληρο το έτος, πέρυσι, αφού ξεπέρασε το βασίλειο της Μέσης Ανατολής, τη Σαουδική Αραβία, το οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση εδώ και χρόνια. Οι ρωσικές αποστολές κατά τους πρώτους εννέα μήνες ήταν 45 εκατομμύρια τόνοι, ο μεγαλύτερος όγκος μεταξύ των προμηθευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το πρακτορείο Bloomberg. Η Αγκόλα έστειλε 39,9 εκατομμύρια τόνους και οι Σαουδάραβες 38,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία κυριαρχεί εν μέσω εντονότατου ανταγωνισμού για τις μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, καθώς ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί εφαρμόζουν περικοπές στην παραγωγή για να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου. Τα έθνη που αποτελούν μέρος της συμφωνίας θα συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη για να συζητήσουν την παράταση των περιορισμών πέρα από τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα