Το City ετοιμάζεται για το trading της χρονιάς στον απόηχο της κάλπης

Λίγες ώρες απομένουν για το άνοιγμα της κάλπης στη Μεγάλη Βρετανία και οι αγορές στο Λονδίνο προετοιμάζονται για αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια άγρια κούρσα στα πάντα, από το ξένο συνάλλαγμα, μέχρι το trading μετοχών.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα) στις 23 Ιουνίου και οι traders ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα πάντα, μέχρι να αποσαφηνιστεί η εικόνα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η Bank of America

αναμένει βουτιά 10% στις μετοχές αν η χώρα ψηφίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros προειδοποίησε ότι η λίρα, θα μπορούσε να κάνει βουτιά άνω του 20% αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν Brexit.
περισσότερο από το 20 τοις εκατό πρέπει ψηφοφόρους πίσω αφήνοντας.

Η ICAP Plc που διαθέτει μεγάλα τμήματα που διαπραγματεύονται ομόλογα και συνάλλαγμα θα επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό.

Η Bats Global Markets που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο, έχει τεστάρει τα συστήματά του ώστε να αντέχουν σε μεταβολές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει βιώσει ως τώρα.

Η Euronext NV και η Tradeweb Markets έχουν επίσης λάβει πρόσθετα μέτρα, ενώ οι τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες τους ότι ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να είναι περιορισμένες.

«Όλοι ενισχύουν το προσωπικό τους κυρίως την ώρα των αποτελεσμάτων, αλλά και τις ώρες που ακολουθούν», λέει ο Michael O'Brien, διευθυντής του τμήματος διεθνούς trading της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων Eaton Vance με έδρα της Βοστόνη. Ο ίδιος σκοπεύει να παραμείνει στον όροφο του trading στην εταιρεία του μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

«Οι τράπεζες ενισχύουν κι αυτές το προσωπικό τους. Υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κάνουν το ίδιο κι εμείς δεν διαφέρουμε», αναφέρει ο ίδιος.

Τα πρόσφατα κέρδη στα χρηματιστήρια δείχνουν ότι η υπερίσχυση του Brexitθα είναι ένα αποτέλεσμα – έκπληξη για τους traders, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι μια μάχη στήθος με στήθος. Αυτό θα δοκίμαζε τα συστήματα της ευρωζώνης τόσο σε ό,τι αφορά την αγορά όσο και την πώληση χρηματιστηριακών assets.

H Tradeweb, εταιρεία που διευκολύνει μεταξύ άλλων το trading στα ομόλογα, τα swaps, και άλλες κατηγορίες assets, αναφέρει ότι θα ανοίξει νωρίτερα, στις 4 π.μ.(τοπική ώρα), ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τυχόν αύξηση του όγκου συναλλαγών στην πρωινή διαπραγμάτευση.

Οι χρηματαγορές στο Λονδίνο είναι σχεδιασμένες να σταματούν αυτομάτως, όταν σημειώνονται υπερβολικές διακυμάνσεις τιμών. Σύμφωνα με τη Bats, στο Λονδίνο απορρίπτονται οι εντολές αγοραπωλησίας μετοχών όταν ξεφεύγουν κατά πολύ από τις προηγούμενες τομές αναφοράς. Τα όρια κυμαίνονται από 5% έως 10%.

Η Euronext, που διαχειρίζεται αγορές σε Παρίσι και Αμστερνταμ διαθέτει παρόμοιο επίσης τέτοιο σύστημα. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει έντονες συναλλαγές αυτή την εβδομάδα, έχει διευρύνει τα όρια τιμών για τα παράγωγα.

Σε κάθε περίπτωση, το LSE έχει προγραμματίσει να ανοίξει κανονικά το πρωί της Παρασκευής κι έχει θέσει τα δικά του όρια διακυμάνσεων που κυμαίνονται από 3% έως 10%. Αν οι εντολές ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό η μετοχή αυτομάτως μπαίνει σε δημοπράτηση πριν τη ν επανέναρξη των συναλλαγών.
Ζωτικό ρόλο στις αγορές αναμένεται να παίξουν και κάποιες πλατφόρμες trading που λειτουργούν οι τράπεζες. Η Bank of America υπενθύμισε στους πελάτες της τη Δευτέρα ότι η υπερβολική μεταβλητότητα μπορεί να καθυστερήσει τις συναλλαγές, ενώ η Societe Generale έχει επίσης απιστήσει την προσοχή των πελατών της για την πιθανότητα περιορισμού της ρευστότητας και της συναλλαγματικής τιμολόγησης

Keywords
Τυχαία Θέματα