Έρχεται το waiver, αργούν τα υπόλοιπα

Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σταθεροποίηση των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με την επαναφορά από την ΕΚΤ της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας (waiver).

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ ίσως αποκαταστήσει ακόμα και σήμερα την πρόσβαση των

ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση. Και σχολιάζει πως η ανάκτηση της πρόσβασης στη φθηνή χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα χρόνο, θα ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της».

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί και το σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να “τεσταριστεί” η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ίδια ομιλία του χαρακτήρισε «καθοριστική» τη νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού όπως επισήμανε θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες την καλύτερη διαχείρισή τους.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται μεν, αλλά μόνο με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ εκτός απροόπτου θα δώσει το πράσινο φως γαι την επαναφορά του waiver. Με την απόφαση της ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 10 δισ ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του Ευρωσυστήματος. Έτσι το όριο του ELA θα περιοριστεί στα 58,1 δισ ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας και με την επαναφορά του waiver το ετήσιο όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα ανέλθει περίπου στα 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ΕΚΤ εξετάζει να επαναφέρει το haircut στις εγγυήσεις που παρέχουν οι εγχώριες τράπεζες στο 20% με 25% από 40% με 45% που είναι σήμερα, στα επίπεδα δηλαδή του Δεκεμβρίου του 2014.

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ίσως γίνει μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της χώρας.

Οι ίδιοι ωστόσο τονίζουν ότι για το αποφασιστικότερο βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτό θα αποτελέσει και ένα μεγάλο κίνητρο για την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο.

Το ετήσιο όφελος για τις τράπεζες σε μία τέτοια περίπτωση θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα