Το Brexit «βούλιαξε» τις διεθνείς αγορές – Στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τη Wall Street – Στο -6% η Ευρώπη με τις τράπεζες να δέχονται σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων - «Μαύρη Παρασκευή» για το ΧΑ με πτώση άνω του 13% - Σε χαμηλό 30 ετών η στερλίνα – Ράλι για τον χρυσό με κέρδη που άγγιξαν το 8%

Ανήσυχοι αλλά όχι απόλυτα πανικόβλητοι εμφανίζονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να υποχωρεί ισχυρά αλλά να κατορθώνει να «μαζέψει» μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν στις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων.

Το Brexit ολοφάνερα

σόκαρε τους περισσότερους traders, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το δημοψήφισμα της Πέμπτης έδειχναν ότι θα επικρατήσει η πλευρά του Remain.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι, όμως, αποφάσισαν διαφορετικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η «μορφή» της Ενωμένης Ευρώπης, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας και κυρίως εάν τελικά η χώρα θα κατορθώσει να παραμείνει Ηνωμένο Βασίλειο ή θα υπάρξει αποσχιστικές τάσεις από Σκωτία και Β. Ιρλανδία.

Σε αυτό το κλίμα και η ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της χώρας, μάλλον συνέτεινε στη νευρικότητα και τον πανικό, με τις μετοχές χρηματοπιστωτικών ομίλων να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Απώλειες 6,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 322 μονάδες, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση κατόρθωσε, πάντως, να έχει σχετικά συγκρατημένες απώλειες που έφθασαν στο 0,95%.

Η αγορά που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα αλλά τελικά αποδείχθηκε η περισσότερο ψύχραιμη απ' όλες ήταν αυτή του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE 100, αν και έφθασε να χάνει άνω του 4%, τελικά έκλεισε με απώλειες 2,7% στις 6.162 μονάδες.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το χρηματιστήριο της Γερμανίας, με τον DAX 30 να φθάνει να υποχωρεί έως 10%, για να τερματίσει τη συνεδρίαση στις 9.557 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 6,8%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να υποχωρεί 8% στις 4.106 μονάδες.

Οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δέχθηκαν «σκληρή τιμωρία» από τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε πραγματικό ξεπούλημα τραπεζικών τίτλων. Πτώση 12,3% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στις 7.787 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 12,4% στις 15.723 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν, με τους τίτλους των Royal Bank of Scotland, Lloyds και Barclays να φθάνουν να χάνουν έως και 20%!

Τη σκυτάλη της πτώσης έχει αναλάβει η Wall Street, με τον Dow Jones να ξεκινά τη συνεδρίαση με πτώση άνω των 400 μον. και τον S&P 500 να έχει το χειρότερο άνοιγμα από το 1986.

Βουτιά σε χαμηλό 30 ετών για τη στερλίνα

Το πρώτο θύμα του Brexit δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών έναντι του δολαρίου, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να αγγίζει τα 1,3224 δολ. δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Το βρετανικό νόμισμα «πέρασε» μία συνεδρίαση εξαιρετικά έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο οι traders των συναλλαγματικών αγορών να τονίζουν ότι θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

«Βυθίζεται» το πετρέλαιο – Ράλι για το χρυσό

Ξεπούλημα και στην αγορά πετρελαίου, καθώς τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έφθασαν να υποχωρούν κοντά στο 5%, εξαιτίας και της σημαντικής ανόδου του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων. Στον αντίποδα οι επενδυτές στράφηκαν σωρηδόν στο κλασσικό ασφαλιστικό καταφύγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον χρυσό, με το κίτρινο μέταλλο να φθάνει σε υψηλό άνω των δύο ετών, με τα κέρδη του να αγγίζουν το 8%.

«Μαύρη Παρασκευή» με κραχ 13,4% στο Χ.Α.

Κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το βρετανικό brexit. Oι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κολλημένες στο limit down ενώ οι υπόλοιπες κινούνται με πτώση 10%-15%, όπως και ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε με πτώση 13,4% στις 534 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 522 μονάδες). Πρόκειται για πτώση, η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη μετά το περσινό καλοκαίρι. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Τι λένε οι αναλυτές

«Είναι ιστορική στιγμή, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν ξέρουμε πόσο θα πέσουν οι μετοχές. Περιμένουμε πολλή μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες. Οι τράπεζες θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς έχουμε μια μεγάλη περίοδο μεταβλητότητας μπροστά μας και πολλές ερωτήσεις για το πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την βρετανική οικονομία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη» σχολιάζει ο Ralf Zimmermann, στρατηγικός αναλυτής στην Bankhaus Lampe.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η πραγματικότητα είναι ότι η ρευστότητα στις αγορές εξαφανίζεται πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ πιθανό να δούμε συντονισμένη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου πολύ σύντομα» εκτιμά ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων για την Ασία και τον Ειρηνικό στην Credit Suisse Private Banking.

«Είναι τρομακτικό, δεν έχω ξαναδει κάτι ανάλογο. Θα δούμε εκροές κεφαλαίων από σχεδόν όλα τα assets. Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τα χρήματά τους» σχολιάζει ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας και επενδύσεων στην ETF Securities.

«Είναι κόλαση. Αγοράστε μόνο γεν, χρυσό και αμερικανικά ομόλογα και περιμένετε» προτείνει ο Vishnu Varathan, οικονομολόγος για την Mizuho Bank Ltd στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τον Moritz Kraemer, επικεφαλής αξιολογήσεων για την S&P, η Βρετανία σίγουρα θα χάσει το ΑΑΑ, λόγω των οικονομικών και πολιτικών πιέσεων από το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα