Τι «βλέπουν» οι αναλυτές για τη Βενεζουέλα και την απειλή της χρεοκοπίας

Η χώρα του Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και συγκεκριμένα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Αυτή τη στιγμή η Βενεζουέλα διαπραγματεύεται με τους διεθνείς πιστωτές της για το θα αναδιαρθρώσει οφειλές ύψους 60 δισ. δολ.

Ωστόσο, παρά τις διαπραγματεύσεις, οι αναλυτές δεν θεωρούν πολύ βέβαιο το ότι η χώρα θα μπορέσει να τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, ακόμα κι αν οι πιστωτές της φανούν... γενναιόδωροι.

«Θα

είναι μια από τις πιο περίπλοκες χρεοκοπίες όλων των εποχών», αναφέρει στο CNBC, ο Bill Blain, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγορών και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων της Mint Partners.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μαδούρο ξεκίνησε συνομιλίες με τους πιστωτές την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να αναδιαρθρώσει χρέη 60 δισ. δολ.

Η Κίνα, μια εκ των πιστωτών, ανέφερε ότι είναι βέβαιη πως η Βενεζουέλα θα μπορέσει να καταβάλει τις οφειλές της.

Η Ρωσία πρόσφερε στήριξη στη Βενεζουέλα. Οπως ανακοίνωσε η Μόσχα, έχει συμφωνήσει να αναδιαρθρώσει το 1,35 δισ. δολ. που της χρωστά η Βενεζουέλα, δίνοντας έτσι ανάσα στον Μαδούρο.

Ωστόσο, αυτό δεν πείθει τους αναλυτές για τη συνέχεια.

«Το τι έχουν πληρώσει, το τι λένε πως θα πληρώσουν και τι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν είναι ακόμα πολύ ασαφές», αναφέρει ο Blain. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μια τέτοια οικονομία με κακή διαχείριση θα πάει σε δύσκολα διαχειρίσιμη χρεοκοπία και οι παίκτες των αναδυόμενων αγορών που κατέχουν το χρέος, το γνωρίζουν αυτό και παίζουν τις θέσεις τους προσπαθώντας να βρουν την καλύτερη δυνατή έξοδο».

Πώς έφτασε ως εδώ η Βενεζουέλα

«Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Η παραγωγή έπεσε κάτω από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980», ανέφερε σε σημείωμά του την Τετάρτη ο Nicholas Watson, αντιπρόεδρος της Teneo Intelligence.

Η οικονομία της Βενεζουέλας - που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου - επηρεάστηκε σημαντικά από την πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή έπεσε κάτω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και, μη έχοντας πόρους για να επενδύσει στον τομέα, η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.

Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει κυρώσεις, οι οποίες έχουν περιορίσει τη ρευστότητά της σε δολάρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές σε νέο ομόλογα τόσο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας όσο και από την κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά βοηθούν την κυβέρνηση Μαδούρο, την οποία χαρακτηρίζουν ως «δικτατορία».

«Ο συνδυασμός κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας και βασικών αξιωματούχων, η έλλειψη νομιμότητας του καθεστώτος και η αποτυχία του να καταλήξει σε αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων σημαίνει ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκεπτικισμός έναντι απέναντι σε οποιαδήποτε αναχρηματοδότησης», ανέφερε ο Watson.

Εχει χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα;

Η Βενεζουέλα απέτυχε να πληρώσει κουπόνια 200 εκατ. δολ. για τα διεθνή της ομόλογα. Συνεπεία τούτου η S&P υποβάθμισε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και ανέφερε πως υπάρχει 50% πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα ξανά στο επόμενο τρίμηνο.
Και η Fitch Ratings υποβάθμισε την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Ανεξάρτητα από τον όρο χρεοκοπία, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα έχασε τις προθεσμίες για πληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων, άρα έχει κάνει στάση πληρωμών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ανάληψη νομικής δράσης από ομολογιούχους», αναφέρει ο Fernando Freijedo, αναλυτής του Economist Intelligence Unit γαι τη Λατινική Αμερική.

Σημείωσε ότι οι ομολογιούχοι πάντως δεν έχουν απαιτήσει ακόμα τα χρήματά τους στις ΗΠΑ, πιθανόν για να δώσουν χρόνο στο Καράκας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να πάρουν κάποια στιγμή τα λεφτά τους.

«Επισήμως η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει – αλλά η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει ο Bill Blain της Mint.
Τι θα συμβεί τώρα;

«Δεν περιμένουμε ότι θα επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το χρέος», αναφέρει ο Fernando Freijedo, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κυρώσεων και του γεγονότος ότι ο Μαδούρο δεν έχει ένα οικονομικό σχέδιο που θα ευχαριστούσε τους πιστωτές.

Οι συνομιλίες για το χρέος είναι σε εξέλιξη και δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσουν.

«Εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε συνοχή και δεν είχε κόψει τις γέφυρες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα μπορούσε να αποφύγει τη στάση πληρωμών μέσω ενός προσεκτικού μάνατζμεντ και εξωτερικής βοήθειας», αναφέρει από την πλευρά του ο Jan Randolph, της IHS Markit.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ και ο φόβος για κακή διαχείριση είναι υψηλός, πράγμα που μπορεί αν οδηγήσει σε νέες στάσεις πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα