Τι σημαίνει το αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς για τα διεθνή χρηματιστήρια

To αρνητικό ξεκίνημα των διεθνών χρηματιστηρίων για το 2014 και ειδικά του DAX καθώς και η ανάκαμψη του χρυσού δεν προϊδεάζουν για ένα εύκολο περιβάλλον στην τρέχουσα χρονιά, αντίθετα φαίνεται να δικαιώνουν όσους αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις (volatility) και διόρθωση των ιστορικών υψηλών που έχουν φτάσει τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να ξεκινά καλά, θα πρέπει όμως να δει κανείς πως θα εκδηλωθούν και τα ξένα funds τις επόμενες ημέρες. Ασφαλώς

και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πηγαίνει μόνο του σ' ένα περιβάλλον το οποίο ενδέχεται να παρουσιάσει περιπετειώδεις εξελίξεις. Καθόσον οι διακυμάνσεις αυτές θα μείνουν σε ελεγχόμενα πλαίσια, οι προσδοκίες για την Ελλάδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μπορεί να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση.

Ένα περιβάλλον όμως το οποίο θα χαρακτηριστεί από ανοδικά μακροπρόθεσμα επιτόκια όπως συμβαίνει με τις αποδόσεις των 10ετων αμερικάνικων ομολόγων (treasuries) δεν μπορεί να είναι το ιδανικό για μία οικονομία, όπως η ελληνική, που θέλει να επιτύχει μια εντυπωσιακή πτώση των αποδόσεων στα δικά της ομόλογα και την επιστροφή στις αγορές.

Αν δηλαδή τα hedge funds αιφνιδιάσουν για μία ακόμα φορά και χτυπήσουν τα χρηματιστήρια που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα διαταράσσοντας το κλίμα της ευφορίας που έχει υπάρξει τον τελευταίο χρόνο. Φαίνεται ότι η Ευρώπη και η Γερμανία μπορεί να αποτελούν τέτοιους στόχους και αυτού του τύπου τα επενδυτικά κεφάλαια να θεωρήσουν, ότι η όποια ανάκαμψη έχει προεξοφληθεί χωρίς να έχουν λυθεί ουσιώδη προβλήματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παρά ταύτα τα σημερινά δεδομένα δεν εγκυμονούν ακόμα σοβαρούς κινδύνους αναστροφής του κλίματος. Αποτελούν όμως μια πρώτη προειδοποίηση για τα κρυμμένα προβλήματα που έχει ακόμα και η γερμανική οικονομία. Το γεγονός ότι μετοχές όπως RWE και η Ε.ΟΝ. είχαν χθες από τις μεγαλύτερες πτώσεις, δεν είναι τυχαίο. Δείχνει τα δομικά προβλήματα που έχουν οι μεγάλες αυτές ενεργειακές μονάδες σε σχέση με τη δομή και τιμολόγηση των ενεργειακών πηγών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα