Τι κρύβεται πίσω από τα φέσια των ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ

της Μαριάννας Τζάννε

Από τη στάση της κυβέρνησης, και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών θα εξαρτηθεί αν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν προκαλώντας πολλαπλές αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ΕΛ.ΤΑ. συνδέουν την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατούσαν από τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές με την επιδότηση από την καθολική υπηρεσία (τη διανομή επιστολών σε όλη την ελληνική επικράτεια), η οποία ενώ έχει εγκριθεί έχει χαθεί στον...

δρόμο. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέθεσε την υπόθεση σε οικονομικό σύμβουλο και έχει αποφανθεί θετικά μετά από πολύμηνη διαδικασία ότι το ποσό της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2012, 2013, 2014 ανέρχεται περίπου στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά για να πληρωθούν τα ΕΛ.ΤΑ.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ μηνός στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία εκπροσώπων του Υπερταμείου και άλλων θεσμικών παραγόντων, το ΥΠΟΙΚ δεν φάνηκε διατεθειμένο να πληρώσει τα 130 εκατ. ευρώ, ούτε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 45 εκατ. που είναι το ανώτατο ετήσιο κόστος για την καθολική υπηρεσία βάσει των κοινοτικών κανονισμών (15 εκατ. ευρώ ετησίως). Γι’ αυτό και στην ΚΥΑ Τσακαλώτου - Παππά το ποσό που θα δοθεί ως ένεση ρευστότητας δεν αναμένεται να υπερβεί τα 15 εκατ. ευρώ, γεγονός που απλώς θα διατηρήσει τον φαύλο κύκλο στα ΕΛ.ΤΑ. Μόνο στη ΔΕΗ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τα χρωστούμενα στα 20 εκατ. ευρώ (κατά άλλους 40 εκατ. ευρώ). Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για να διεκδικήσουν τα ΕΛ.ΤΑ. μεγαλύτερο ποσό από τα 45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πάρουν νέα έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp), προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία που θεωρείται αδύνατο να τελεσφορήσει μέσα σε λίγους μήνες. Εάν το υπουργείο Οικονομικών συνεχίσει να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια των ΕΛ.ΤΑ. και δεν βρεθεί γρήγορα χρηματοδότηση, τότε η θηλιά στον λαιμό της εταιρείας θα σφίξει τόσο πολύ που όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η έλλειψη ρευστότητας στα ΕΛ.ΤΑ. επιτείνεται από την εμπορική πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία στη λιανική αγορά του ρεύματος, με τιμές που, σύμφωνα με τους ανταγωνιστές της, είναι κάτω του κόστους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν περάσει στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών ενέργειας με μερίδιο αγοράς 0,7%, έχοντας αυξήσει εντυπωσιακά το πελατολόγιό τους στη μέση τάση με 150 παροχές, ξεπερνώντας μάλιστα ισχυρούς παίκτες της αγοράς. Ματώνοντας οικονομικά κερδίζουν μερίδιο, αλλά ακολουθούν ένα στρεβλό μοντέλο που τους επιτρέπει -και με την ανοχή της ΔΕΗ- να συντηρούνται και να πληρώνουν μισθούς με δανεικά.

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας με καθετοποιημένες δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας σχολιάζοντας τη στάση των ΕΛ.ΤΑ. εκτίμησε ότι κινούνται εντελώς ανορθόδοξα στην αγορά. Αντί να αξιοποιήσουν το μέγιστο πλεονέκτημά τους, που είναι η παρουσία τους μέσω 1.400 σημείων πώλησης σε όλη την Ελλάδα, στα νοικοκυριά, παίρνουν μεγάλους πελάτες (μέση τάση) με πολύ μεγάλο κόστος. Επισήμανε μάλιστα ότι η εταιρεία του διέκοψε τη συνεργασία της με τα ΕΛ.ΤΑ. όταν τα τελευταία μπήκαν στην αγορά του ρεύματος, θεωρώντας παράλογο από τη μία να παίζει τον ρόλο του εισπράκτορα των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας και από την άλλη να τις ανταγωνίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα