Τι κατέθεσε στην Εξεταστική ο Γ. Προβόπουλος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Στη διασφάλιση των καταθετών κατά την περίοδο που ήταν διοικητής της ΤτΕ, στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς απώλειες για τους καταθέτες, αλλά και στη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την κατάθεσή

του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ.

«Η συμβολή μας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο στόχο της τραπεζικής εποπτείας, μπορεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ατύχημα, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει την χώρα σε κατάρρευση, αποφεύχθηκε. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μια εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη διαδικασία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χωρίς απώλειες για τους καταθέτες, όπως επώδυνα βίωσε η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος από το PSI και τη βαθιά ύφεση και τόνισε ότι «στη δική μου περίοδο, οι τράπεζες υποβλήθηκαν 4 φορές σε αυστηρά stress tests με τη συνδρομή συμβούλων διεθνούς εμβέλειας. Τις δύο από τις 4 φορές η άσκηση έγινε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ)».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, με την άσκηση της κατάλληλης εποπτείας, συνέβαλλε τα μέγιστα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποσόβησε σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη χώρα με τρόπο μη αναστρέψιμο», σημείωσε.

Όπως είπε την άνοιξη του 2014, η χρηματιστηριακή τιμή των 4 συστημικών τραπεζών, στις οποίες πλέον σχεδόν μοναδικός μέτοχος ήταν το κράτος μέσω του ΤΧΣ, ανέρχονταν σχεδόν στο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση τους (27,5 δισ. ευρώ). Με λίγα λόγια, το ΤΧΣ αν πουλούσε τις μετοχές τους εκείνη την περίοδο, θα ανακτούσε πλήρως το ποσό που έβαλε για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Επίσης, από την εξυγίανση των 14 τραπεζών, την σταδιακή ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού τους από τους εκκαθαριστές, που τοποθέτησε η ΤτΕ ΕΛΛ 0,00%, ανακτώνταν καθ' οδόν κάποια ποσά αξιόλογα. Αρα, η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει τουλάχιστον το 80% του πακέτου των 39 δισ. που απορροφήθηκαν. Αυτό θα ήταν μια τεράστια επιτυχία αφού θα οδηγούσε σε αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με τις χορηγήσεις δανείων στάθηκε στον κανόνα που ισχύει στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα (από την δεκαετία του 1990) και θέλει τις τράπεζες να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, υποχρεούμενες όμως να αναπτύσσουν τις κατάλληλες δομές και να ενσωματώνουν στην λειτουργία τους μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου των κινδύνων, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα πρωτίστως των καταθετών, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, με την έννοια της προστασίας της πιστωτικής σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο 2014, ανέφερε:

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.

Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα

Keywords
Τυχαία Θέματα