Τι είναι ο MSCI GREECE και τι θα φέρει η αφαίρεση των 3 τραπεζικών μετοχών

Ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, και την αφαίρεση των τραπεζικών μετοχών της Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank στον MSCI

Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Η αφαίρεση από τον δείκτη αναμένεται να θέσει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, σχολιάζουν αναλυτές.

Μάλιστα η Goldman Sachs προχώρησε σε προβλέψεις για τις εκροές που αναμένεται να σημειωθούν, μετά την διαγραφή από τον MSCI.

Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές).
Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ, μετοχές).

Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όλες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών πρέπει να αναμένονται για τη συνέχεια.

Για τον τραπεζικό κλάδο, όπως τονίζουν, το ζητούμενο παραμένει η επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους. Αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσομακροπρόθεσμα, απορροφώντας όποιες πιέσεις μπορεί να προκληθούν από τέτοιου τύπου "τεχνικούς" λόγους.

Οι λόγοι της εξόδου των τριών συστημικών τραπεζών είναι κυρίως τεχνικοί, αφού αφορούν είτε την κεφαλαιοποίησή τους, είτε την εκτιμώμενη μείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη (segment decrease).

Keywords
Τυχαία Θέματα