Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία των Ελλήνων δέχεται αθέμιτα χτυπήματα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Είναι δεδομένο ότι έχουμε στα χέρια μας μία μεγάλη ναυτιλία, και από το σημερινό βήμα θέλω να στείλω μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει «πρωταθλήτρια» στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο, σε πείσμα των αθέμιτων χτυπημάτων που δέχεται». Το γάντι απέναντι στις προκλήσεις των διεθνών κύκλων σε βάρος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, σήκωσε ο πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των

μελών που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου και συμπλήρωσε:

«Ελπίζω ότι η 9η Νοεμβρίου του 2016, ημερομηνία που έχουμε ορίσει για τον επίσημο εορτασμό της εκατονταετίας της Ενώσεώς μας, θα βρει τη ναυτιλία των Ελλήνων αλώβητη, να έχει βγει για άλλη μία φορά νικήτρια από τις Συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης και, έχοντας τα εχέγγυα της μακρόχρονης παράδοσης και τεχνογνωσίας, να ατενίζει με σθένος και αισιοδοξία το μέλλον».

Μέσα στο δυσμενές οικονομικό διεθνές περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων αριθμεί περίπου 4.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 49,96% του κοινοτικού στόλου. Και τα δύο ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Μειώθηκε το συνάλλαγμα

Ο Θ.Βενιάμης έκανε ειδική αναφορά στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις μέσα στη χρονιά που πέρασε:

«Σε εθνικό επίπεδο, το 2015 ήταν ένα επεισοδιακό έτος με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και επομένως, έντονη πολιτική αστάθεια και ως επακόλουθο επιβράδυνση της οικονομίας, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2015 την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, τα capital controls, που παραμένουν έως και σήμερα. Μέσα στο χάος αυτό, ευτυχώς η ελληνική πολιτεία, με την επίμονη παρέμβαση της Ενώσεώς μας και με σχετικά μικρή καθυστέρηση, προσπάθησε να απεγκλωβίσει, έστω και μερικώς, τις ναυτιλιακές δραστηριότητες από τα περιοριστικά τραπεζικά μέτρα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται οι ναυτιλιακές εταιρίες μας στις υποχρεώσεις τους» και προσέθεσε:

«Όμως οι συνέπειες ήταν και παραμένουν εμφανείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ήταν 6,42 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 6,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το διάστημα όμως Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έφθασε μόνο τα 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας μείωση 50,78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 που ήταν 4,62 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των capital controls και της οικονομικής αστάθειας και ανασφάλειας που προκάλεσαν».

Η φορολογία

Για το θέμα της φορολογίας τόνισε:

«Τον Αύγουστο του 2015 και πριν την υπογραφή της νέας Μνημονιακής Συμφωνίας, η ναυτιλία μας και το φορολογικό της καθεστώς, ειδικά όσον αφορά το ύψος της φορολογικής της επιβάρυνσης και των κρατικών εσόδων, απασχόλησε τους θεσμούς στο πλαίσιο των σχετικών διαπραγματεύσεων. Για άλλη μία φορά, με τεκμηριωμένα οικονομικά στοιχεία που θέσαμε στη διάθεση της κυβερνήσεως, αποδείχθηκε ότι τα πλοία ελληνικής σημαίας ή ξένης αλλά διαχειριζόμενα από την Ελλάδα επιβαρύνονται με υψηλότατη φορολογία σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν προσθέσουμε και την οικονομική επιβάρυνση του εθελοντικού διπλασιασμού της φορολογίας μας βάσει του Συνυποσχετικού με την ελληνική πολιτεία, τοποθετούμεθα στην υψηλότερη φορολογική κλίμακα στην Ευρώπη» και συνέχισε αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστρια την Ευρωπαϊκή Ένωση:

« Όμως το 2015 επεφύλασσε και άλλα χτυπήματα εναντίον της ναυτιλίας μας. Λίγες ημέρες πριν το τέλος του, και μετά από τρία χρόνια ανεπίσημης έρευνας και ανταλλαγής εξηγήσεων και επιχειρημάτων και χωρίς καμία επίσημη καταγγελία εις βάρος μας, ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να τροποποιήσει σημαντικές διατάξεις του θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας λόγω επικαλούμενης μη συμβατότητάς τους με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυτιλία, τις ονομαζόμενες State Aid Guidelines (SAG).

Δεν θα σας κουράσω με την παράθεση των νομικών μας επιχειρημάτων που σε κάθε περίπτωση έχουν αξία σε μία νομική αντιδικία. Πρόκειται για μία υποκριτική κίνηση εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας και της Ελλάδας. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας μας, η ναυτιλία μας, ο πιο παραγωγικός πυλώνας για αυτήν, στοχοποιείται και η νομική αβεβαιότητα και επενδυτική ανασφάλεια που δημιουργείται ενδέχεται να προκαλέσουν φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρωπαϊκού, εκτός Ευρώπης και μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

Οι διατάξεις που επισημαίνονται ως μη αποδεκτές υπάρχουν αυτούσιες ή παραπλήσιες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».

Ναυτική Εκπαίδευση-Καμία πρόοδος

Για την ναυτική εκπαίδευσης ο Θεόδωρος Βενιάμης επεσήμανε: «Στον τομέα τώρα της ναυτικής εκπαίδευσης, δυστυχώς δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη ή πρόοδο. Η Ένωση έχει καταθέσει από καιρό ολοκληρωμένη πρόταση που θα οδηγήσει τεκμηριωμένα και στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (των sandwich courses), αλλά και στην οριστική επίλυση του προβλήματος της απορρόφησης των σπουδαστών, προκειμένου να πραγματοποιούν την υποχρεωτική θαλάσσια εκπαιδευτική υπηρεσία τους. Ας ελπίσουμε ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρξει κάποια στιγμή η αναγκαία πολιτική βούληση για την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Η ΕΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τις δημόσιες Ναυτικές Ακαδημίες, ενισχύοντας οικονομικά και τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους. Αν θέλουμε όμως πραγματικά να αναβιώσουμε τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται, θα πρέπει να επιτραπεί επιτέλους και η παράλληλη λειτουργία Ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, προκειμένου να παραχθούν περισσότεροι αξιωματικοί με θετικότατες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Και αυτό σε μία εποχή, όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία, ιδίως στους νέους» προσέθεσε:

«Και με την ευκαιρία αυτή, θα επαναλάβω ότι η πρότασή μας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επί των πλοίων μας με όρους σύμφωνους με τα διεθνώς κρατούντα προκειμένου να μην θιγεί η ανταγωνιστικότητα του στόλου, συνεχίζει να είναι θύμα συνδικαλιστικών εμμονών και πολιτικών στείρων αντιπαραθέσεων, εις βάρος των άνεργων συμπολιτών μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα