Ο Σόιμπλε ξαναπροτείνει Grexit - Από το 2012 το ΔΝΤ περιέγραφε την έξοδό μας από το ευρώ

Πολλοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε το σχέδιο για Grexit αποκαλύπτοντας ότι από το 2011 είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Από πολλές πλευρές θεωρείται ότι το «προσωρινό» Grexit ή το αποκαλούμενο «time out»

από την Ευρωζώνη είναι μια εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Τα γεγονότα όμως αποδεικνύουν ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -και όχι μόνο η Γερμανία- όχι μόνο σχεδιάζει το Grexit από το 2012, αλλά μάλιστα είχε υπολογίσει και τις επιπτώσεις από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στο ΑΕΠ, στον πληθωρισμό και σε άλλα κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει από τις 25 Μαρτίου του 2012 τι προβλέπει το σενάριο του ΔΝΤ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή.

Με την έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι η προσπάθεια εσωτερικής υποτίμησης (κυρίως μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων) είναι πολύ δύσκολο να πετύχει στην Ελλάδα και επεσήμαινε: «Οι χώρες που βγαίνουν από ένα νόμισμα και προχωρούν σε υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας τους με μια κίνηση, μία και έξω, συνήθως ανακάμπτουν ταχύτερα». Επί της ουσίας το Ταμείο χρησιμοποιούσε το παράδειγμα της Αργεντινής και ποσοτικοποιεί τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνοντας: «Το παράδειγμα της Αργεντινής προσφέρει μια χρήσιμη προοπτική για την πιθανή εξέλιξη των μακροοικονομικών στοιχείων της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές συνθήκες στη χώρα μοιάζουν δυσμενέστερες σε σχέση με την προηγούμενη διεθνή εμπειρία» και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «οι περισσότερες προϋποθέσεις για επιτυχία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ιδέες του Σόιμπλε για Grexitή «time out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα σχέδιο που επισήμως εξετάζεται από το ΔΝΤ από το 2012 και το οποίο είχε αποκαλυφθεί από το ΘΕΜΑ. Από το 2012, όταν προσπαθούσαν να προβλέψουν τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία λόγω της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - με βάση τα δεδομένα της εποχής εκείνης αναφέρονταν στην ανικανότητα όλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και εκτιμούσαν πως αν η υλοποίηση του προγράμματος (τότε του δεύτερου μνημονίου) αποτύχει, μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Διαβάστε το δημοσίευμα της 25ης Μαρτίου του 2012 στο ΘΕΜΑ.

Με την πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ θέτει το ερώτημα αν στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που περιλαμβάνει τη μείωση των μισθών, προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που υιοθετεί ανοιχτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το νέο πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Συμπερασματικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου, οι δανειστές της χώρας θα βρεθούν ενώπιον του διλήμματος «νέο πακέτο διάσωσης ή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ;». Βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος είναι η ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αναθερμάνει και να επιταχύνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το ερώτημα παραμένει: το ΔΝΤ προειδοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ότι πράγματι το δεύτερο μνημόνιο είναι η τελευταία ευκαιρία ή μήπως το Ταμείο υπαινίσσεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι εξαιρετικά δύσκολες και αμφίβολες;

Τι οδήγησε το ΔΝΤ να κάνει αυτή την ανάλυση δημοσίως; Γιατί το Ταμείο επεξεργάζεται με κάθε λεπτομέρεια το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια ανάλυση που έως τώρα γινόταν από κερδοσκοπικούς οίκους κα αιρετικούς αναλυτές; Γιατί στην έκθεσή του επισημαίνονται οι ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού προβλήματος και της Αργεντινής; Πώς εξηγούν το συμπέρασμα ότι οι συνθήκες στηνΕλλάδα είναι δυσμενέστερες από το περιβάλλον που οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα