Τελευταία προσπάθεια της Γερμανίας να σώσει τα ντίζελ

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια διαρκούς κρίσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ψάχνει τρόπους να σώσει την αμφιλεγόμενη τεχνολογία των ντίζελ και να τραβήξει μια γραμμή στο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Σε επείγουσα σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα στο Βερολίνο κατόπιν κυβερνητικής εντολής, οι CEO της Volkswagen, της Daimler και της BMW θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπουργούς και επικεφαλής

κρατιδίων προκειμένου να τους πείσουν ότι παρά τον καταιγισμό αρνητικών ειδήσεω, το ντίζελ έχει μέλλον. Και ως αντάλλαγμα στην πολιτική στήριξη που αναμένουν να βρουν ενόψει των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία των ντιζελοκίνητων, είναι πρόθυμοι να αναβαθμίσουν τα οχήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί, ώστε να μειωθεί η μόλυνση που προκαλούν.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να κερδίσουν χρόνο ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπως αυτά που παράγει η Tesla και η Nissan. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος και για την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς σε λιγότερο από δυο μήνες έρχονται οι ομοσπονδιακές εκλογές και η κυβέρνησή τη δέχεται ήδη μεγάλη κριτική για το ότι είναι πολύ ελαστική με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την ώρα όμως που διακυβεύονται 800.000 θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας.

«Το ντίζελ είναι τρομερά σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ευημερία στη Γερμανία], αναφέρει ο επικεφαλής του γερμανικού λόμπι αυτοκινήτου VDA, Matthias Wissmann,προτείνοντας τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 25% τουλάχιστον.

Σήμερα, οι δυο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια δέσμη μέτρων ώστε να μειωθούν οι ρύποι που παράγουν 15 εκατ. γερμανικά οχήματα ντίζελ. Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επισκευές στο λογισμικό που κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και το ακόμα ακριβότερο hardware, μπορεί να ανεβάσουν τον συνολικό λογαριασμό στα 5 δισ. ευρώ, με τα περισσότερα εξ αυτών να επωμίζονται οι ίδιες οι εταιρείες.

Το 1/5 των θέσεων εργασίας στη Γερμανία εξαρτάται από την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ο κλάδος φέρνει πάνω από το 50% του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας. Πέρυσι, το 46% των οχημάτων που πουλήθηκαν στη Γερμανία είχαν κινητήρες ντίζελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα