ΤΑΙΠΕΔ: Συνεχίζει τις πωλήσεις για τα ακίνητα εξωτερικού - Έσοδα άνω των €20 εκατ.

Της Στεφανίας Σούκη

Μία ακόμη πώληση ακινήτου στο εξωτερικό ολοκλήρωσε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για ένα ακόμη κτίριο στο Γερεβάν της Αρμενίας.

Με το τελευταίο ακίνητο της Ρώμης, τα συνολικά έσοδα από το πρόγραμμα της πώλησης ακινήτων του εξωτερικού ανέρχονται για το ΤΑΙΠΕΔ στα 20,6 εκατ. ευρώ, για το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, από το Μάρτιο του 2015 έως σήμερα (ακίνητα Νέας Υόρκης

και Ουασιγκτον έναντι 10,6 εκατ. ευρώ, Λουμπλιάνας με 0,6 εκατ. ευρώ, Σλοβενίας 0,6 εκατ. ευρώ και Βελιγραδίου 2,4 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, όσον αφορά το ακίνητο της Ρώμης, προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η «Aloschi Bros. S.r.l.» με οκονομικό αντάλλαγμα ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ανεξάρτητη αποτίμηση της Colliers, που προετοιμάσθηκε στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, είχε ορίσει την αγοραία του αξία στο ποσό των 4,81 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας περίπου 480 τμ, επί του οποίου έχει ανεγερθεί εξαώροφο ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 1600 τμ (Regency Hotel) και δυναμικότητας 52 δωματίων. Το οικόπεδο μαζί με κτίριο κατοικίας είχε αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο το 1924 έναντι του ποσού των 420.000 λιρών Ιταλίας. Κατά την περίοδο 1956-1959, η υφιστάμενη κατοικία γκρεμίστηκε και στην θέση της κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο στην σημερινή του μορφή. Το ξενοδοχείο παρέμεινε μισθωμένο μέχρι το 2007 οπότε και αποχώρησε ο τελευταίος μισθωτής, με αποτέλεσμα το ακίνητο σήμερα να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Αντίστοιχα, σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για το το ακίνητο ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου στο κέντρο του Ερεβάν, πολύ κοντά στην πλατεία Ελευθερίας και στην Όπερα, το οποίο περιλαμβάνει ένα τριώροφο κτίριο 1.157 τ.μ., τέσσερα βοηθητικά κτίσματα συνολικής επιφάνειας 362 τ.μ., με ένα εμβαδό οικοπέδου 2.000 τ.μ..

Keywords
Τυχαία Θέματα