Το ελληνικό ΑΦΜ, οι ξένοι επενδυτές και τα startups

Συναντηθήκαμε απόγευμα Δευτέρας σε μια εκδήλωση. Η φίλη μου έβγαλε από την τσάντα το κινητό της και με... πρόσταξε να αντιγράψω ένα σύνδεσμο που είχε στο messenger.

Υπάκουσα. Έκανα ότι μου είπε. «Βγάζεις θέμα», μου είπε και περίμενε να ανοίξω το link για να καταλάβω ο χριστιανός το τι γίνεται. Τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα καθώς έπεσα πάνω σε μια παλαιότερη απόφαση του επικεφαλής της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. «Τα πιάσαμε τα λεφτά μας», είπα από μέσα μου και άφησα την φίλη μου να μου εξηγήσει τον... καφέ.

«Δεν

έχουν τον Θεό τους – και οι πρώην και οι νυν. Το 2012, αν θυμάσαι, θεσπίστηκε μια νέα εταιρική μορφή η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ). Οι περισσότεροι από τα startups επέλεξαν να φτιάξουν για προφανείς οικονομικούς λόγους ΙΚΕ. Μεταξύ αυτών και εγώ μαζί με τους συνεταίρους και συνεργάτες της ιδρυτικής ομάδας. Αλλά, λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Προχτές μόλις μαζεύοντας τη χαρτούρα για έναν επενδυτή που θέλησε να βάλει λεφτά στην ΙΚΕ μας έμαθα – και κατέρρευσα- ένα πρωτάκουστο. Για να τοποθετήσει κεφάλαια – έτσι προβλέπουν τα φορολογικά κιτάπια- ένας επενδυτής σε μια ελληνική ΙΚΕ πρέπει να έχει ελληνικό ΑΦΜ. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον ξένο και κάθε ξένο επενδυτή. Πρέπει πρώτα να περάσει από το γκισέ της εφορίας και μετά να ακουμπήσει τα λεφτάκια του... Με λίγα λόγια, βράσε όρυζα... Γιατί σε ρωτώ ποιος μικρός έστω επενδυτής από το εξωτερικό θα δεχθεί να μπλέξει με την εγχώρια γραφειοκρατία;;;».

Δεν ήξερα καν τι να απαντήσω μιας και η φίλη μου με ενημέρωσε ότι δεν είναι η μοναδική που έφαγα την κρυάδα! Όταν χωρίσαμε προσπάθησα να μιλήσω και με άλλους φίλους από την αθηναϊκή σκηνή των startups – ο καθένας είχε και μια ανάλογη ιστορία να διηγηθεί... Κράτησα κάποιες σημειώσεις αν και αποφεύγω να γράψω προς το παρόν ονόματα και διευθύνσεις. Όταν έρθει με το καλό η ώρα θα γράψω και ονόματα και ποσά που χάθηκαν και θέσεις εργασίας που έμειναν κενές!

Ελληνικό ΑΦΜ ακόμη και για ξένους που επενδύουν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ σε ΙΚΕ που διαχειρίζονται νεανικές καινοτομικές και εξωστρεφείς εταιρείες. Η λύση στα δημοσιονομικά αδιέξοδα βρέθηκε!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα