«Ταφόπλακα» στην συγχώνευση Pfizer-Allergan έβαλε ο Ομπάμα

Τέλος στο deal μεταξύ Pfizer και Allergan κατάφερε να βάλει η κυβέρνηση Ομπάμα με μια σειρά νέων κανονισμών που εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να σταματήσει τις συγχωνεύσεις αμερικανικών κολοσσών με εξωχώριες εταιρείες, συμφωνίες οι οποίες αποτελούν «παραθυράκι» για φοροαποφυγή.

Η εξαγορά της Allergan από την Pfizer ανερχόταν σε 160 δισ. δολάρια, ωστόσο, η συμφωνία περιελάμβανε την μεταφορά

της φορολογικής έδρας της φαρμακευτικής εταιρείας από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία.

Οι νέοι κανονισμοί που επέβαλε ο Λευκός Οίκος, αν και δεν κατονόμαζαν συγκεκριμένα τις δύο εταιρείες, τις «φωτογράφιζαν», με αποτέλεσμα το deal να καθίσταται πλέον αδύνατο και ο πρόεδρος Ομπάμα να μετρά άλλη μια νίκη στην πολιτική του κατά της φοροαποφυγής μεγάλων εταιρειών.

Οι Pfizer και Allergan θα ανακοινώσουν τον τερματισμό της συμφωνίας την Τετάρτη, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η Pfizer θα πρέπει να πληρώσει στην Allergan περίπου 400 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για την ακύρωση της συμφωνίας, με βάση το συμφωνητικό που είχαν υπογράψει.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αποκαλέσει την παγκόσμια φοροαποφυγή ως ένα «τεράστιο πρόβλημα» και παρότρυνε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσει τις αμερικανικές εταιρείες να φοροδιαφεύγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα