«Τα βρίσκουν» ή «τα σπάνε» μέχρι την Πέμπτη στις συζητήσεις για κυβέρνηση στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εισέρχεται στην τελική φάση των προκαταρκτικών συνομιλιών για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, σήμερα Δευτέρα, καθώς τα κόμματα στις σύνθετες πολυκομματικές διαπραγματεύσεις παραμένουν με διαφορετικές θέσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η ευρωπαϊκή πολιτική.

Μπαίνοντας στην πέμπτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών

της Βαυαρίας, των Ελεύθερων Δημοκρατών της αγοράς και των Πρασίνων που ενδιαφέρονται για το Περιβάλλον, τα κόμματα βρίσκονται ενώπιον της προσεχούς Πέμπτης, την οποία είχαν θέσει ως όριο για να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Οι Πράσινοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

"Κάτι πρέπει να κινηθεί εντός των διαπραγματευτικών ομάδων στις υπόλοιπες μέρες - μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας", δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung η συνιδρυτής των Πρασίνων, Katrin Goering-Eckardt. Ο Juergen Trittin, βετεράνος του κόμματος των Πρασίνων, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε στο Tagesspiegel ότι "κανένα από τα δέκα σημεία του δικού μας πολιτικού σχεδίου δεν έχει εφαρμοστεί - για τους Πράσινους, το σκορ είναι 0 - 10".

Η Μέρκελ έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ μετά τη νικηφόρα αλλά αποδυναμωμένη εμφάνιση της στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τη σφυρηλάτηση ενός συνασπισμού τεσσάρων συνιστωσών (CDU, CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) που δεν έχει προηγούμενο στην 68ετή ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παρόλο που οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δαπάνες για την εκπαίδευση και την ψηφιακή επέκταση, τα κόμματα προσπάθησαν να βρουν μια κοινή γραμμή για τη γερμανική κρίση των προσφύγων και τους στόχους της χώρας σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα