Τα παρασκήνια της τρόικας: Γιατί το ΔΝΤ “βάζει φιτίλια” και ποιοι Ευρωπαίοι θέλουν να το θέσουν εκτός

Οι κόντρες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά οξύνονται το τελευταίο διάστημα και αντανακλώνται και στην κακοφωνία που εκφράζεται στους κόλπους της τρόικας, η οποία έγινε αισθητή με τις παλινωδίες γύρω από την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα.

Η περιπλοκή αυτή δεν αφορά τόσο τα άμεσα θέματα που αναμένεται να διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες για να απεμπλακεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που οφείλεται

στη χώρα από τον Ιούνιο, όσο στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου που φτάνει σε 4,9 δισ. ευρώ οι οποίες θα γίνουν τον Ιανουάριο, αλλά και στις συζητήσεις για το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, που έχει μετατεθεί για μετά τον Απρίλιο.
Σε αυτήν την εκτίμηση καταλήγουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μεταφέρει στην ευρωπαϊκή πλευρά το βάρος των όποιων αποτυχιών του ελληνικού προγράμματος αλλά και να αποστασιοποιηθεί σταδιακά από το τελευταίο.

Αλλά και στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα η διαπίστωση ότι από τη μια το ΔΝΤ τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση σε σχέση με τις απαιτήσεις για τη λήψη μέτρων “βάζοντας φιτίλια” στην τρόικα, ενώ από την άλλη πλευρά σε διεθνές επίπεδο και με τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του υποστηρίζει ότι χρειάζεται κούρεμα του χρέους για να μην αποτύχει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η στάση πάντως του ΔΝΤ προβληματίζει τους Ευρωπαίους και στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο ακόμα και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τα προγράμματα διάσωσης. Την άποψη αυτή φέρεται να υποστηρίζουν κύκλοι του Γερμανοί υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο πρόεδρος των ταμείων διάσωσης (EFSF και ESM) -επίσης Γερμανός- Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ενδεικτικές στην κατεύθυνση αυτή είναι οι διαπιστώσεις διαφόρων θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε. για τις δυσλειτουργίες και τις θεσμικές αδυναμίες της τρόικας, αλλά και η κριτική που γίνεται μέσω και της έρευνας που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο της.

Ένα σημαντικό σημείο τριβής είναι και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, δεν αποκλείεται να προχωρήσει ένα διαζύγιο με το ΔΝΤ, πράγμα που θέλουν και ορισμένες πλευρές εντός του οργανισμού, έλεγαν κοινοτικές πηγές.

Η Ευρώπη τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων των δανείων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης αλλά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μείνει σε υψηλό επίπεδο και δεν έχει φανεί ακόμη εάν το ΔΝΤ θα δεχθεί ότι με αυτόν τον τρόπο το χρέος γίνεται βιώσιμο.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα