Τα μικροδάνεια, οι μικροχρηματοδοτήσεις και το παράδειγμα τoυ Τhe People’s Trust

Του Κώστα Τσαούση

To The People's Trust είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο.

Στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γι'αυτό το σκοπό τo Τhe People's Trust υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας τους πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση και δωρεάν

υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο κ. Ερρίκος Αρώνες και μέλη οι κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εύη Λαζού, και Χλόη Λασκαρίδη καθώς και ο κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης. Γενικός Διευθυντής είναι ο κ. Paul Kidner. Η χρηματοδότηση του οργανισμού προέρχεται από ιδιώτες δωρητές, με βασικό δωρητή την οικογένεια Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Πολύ πρόσφατα το The People's Trust ανακοίνωσε την συνεργασία του με τον επιχειρηματικό φορέα Found.ation, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας στον τεχνολογικό κλάδο. Ευρύτερος στόχος, είναι η πρακτική υποστήριξη των εν δυνάμει επιχειρηματιών που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιθυμούν να τις εξελίξουν σε επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε τεχνογνωσία και αρχικά κεφάλαια.

Το The People's Trust μπορεί να καλύψει αυτά τα αρχικά κεφάλαια μέσω του μοντέλου μικροχρηματοδότησης που έχει υιοθετήσει και περιλαμβάνει τον συνδυασμό οικονομικής αρωγής έως τις €10.000 ανά επιχείρηση και μικροδανείου μέσω της συνεργασίας του οργανισμού με την Action Finance Initiative.

Πιο συγκεκριμένα, η μικροχρηματοδότηση του The People's Trust παρέχεται με τη μορφή οικονομικής αρωγής και μπορεί να φτάσει έως τις €10.000 ανά επιχείρηση. Η οικονομική αρωγή συνδυάζεται με την παροχή μικροδανείου μέσω της συνεργασίας του οργανισμού μας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αction Finance Initiative (AFI) οπότε το ποσό της μικροχρηματοδότησης μπορεί, κατά περίπτωση, να φτάσει μέχρι και τις €20.000.

Ενθαρρύνουμε αιτήσεις από επιχειρηματίες όλων των κλάδων που έχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες σε εξοπλισμό και υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργήσουν ή να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Επιδίωξη μας είναι να χρηματοδοτήσουμε 100 μικρές επιχειρήσεις μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας.

O Paul Kidner, Γενικός Διευθυντής του The People's Trust, εξηγεί τους στόχους του οργανισμού: «Επιδίωξη μας είναι να προσφέρουμε στους επιχειρηματίες τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Μέσω της συνεργασίας μας με το Found.ation έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε νέους επιχειρηματίες του τεχνολογικού χώρου οι οποίοι έχουν διαμορφώσει το επιχειρηματικό τους σχέδιο και επιθυμούν να το εφαρμόσουν μέσα από τη δημιουργία μιας δικής τους μικρής επιχείρησης και μιας νέας θέσης εργασίας για τον εαυτό τους ή και για άλλους. Η βούληση αυτή ταυτίζεται απόλυτα με τους δικούς μας στόχους για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Στόχος του Found.ation από την έναρξη λειτουργίας του, ήταν και παραμένει η υποστήριξη και ενίσχυση νέων ταλαντούχων ομάδων και τεχνολογικών προϊόντων, γύρω από το χώρο της ψηφιακής οικονομίας. Η συνεργασία μας με το "The People's Trust", έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανάγκη να ενισχυθούν οι νέοι επιχειρηματίες και να βγουν στην αγορά νέα και καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το ελληνικό (και όχι μόνο) οικοσύστημα, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης και ιδιαίτερα στο ξεκίνημά τους, οι νέοι επιχειρηματίες δεν έχουν επιλογές. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που αυτή η συνεργασία, θα δώσει την ώθηση σε νέους ανθρώπους να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα».

Τα πεδία συνεργασίας Found.ation και The People's Trust περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οικονομική και επιχειρηματική υποστήριξη ομάδων που θέλουν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχείρηση αλλά και υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων, την ένταξη επιχειρηματικών ομάδων στα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης που παρέχει το Found.ation, τη διάθεση πλήρως εξοπλισμένων χώρων εργασίας σε ειδικές, προνομιακές τιμές για τις επιχειρηματικές ομάδες που θα επιλεγούν, καθώς και τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα