Τα λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα, εν όψει του G-20

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την Ευρώπη, απέρριψε το brexit και είπε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μη αναστρέψιμες σε μια μαχητική ομιλία, λίγο πριν τη Σύνοδο του Ομίλου των 20 που διαμορφώνεται ως μια αντιπαράθεση με διακύβευμα την κατεύθυνση της διεθνούς πολιτικής.

Η Μέρκελ, σε ομιλία προς τους βουλευτές στην Κάτω Βουλή

της Γερμανίας την Πέμπτη, σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει γίνει λιγότερο ενωμένος» και αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις στη σύνοδο της G-20 στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου θα είναι "πολύ δύσκολες".

"Η διαφωνία είναι προφανής και θα ήταν ανέντιμο να κρύψουμε αυτή τη σύγκρουση", είπε.

Η Μέρκελ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Χι Τζίνπινγκ, εν μέσω μιας παγκόσμιας αναταραχής που απειλεί μεγάλο μέρος της διεθνούς έννομης τάξης ξκι αφορά σε ζητήματα που ισχύουν από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο κι εντεύθεν. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το ελεύθερο εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Οι πληθυσμοί των χωρών της G-20, από την Αυστραλία μέχρι τη Βραζιλία, αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι προκλήσεις της φετινής G-20

Σε ένα δυνατό πολιτικό κτύπημα στην αγαπημένη φράση του Τραμπ "Πρώτα η Αμερική", η Μέρκελ υποστήριξε ότι τα έθνη που στρέφονται προς την απομόνωση και τον προστατευτισμό κάνουν ένα σοβαρό λάθος, ενώ η ίδια παρουσίασε ένα ανανεωμένο «πνεύμα ενότητας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει της κοινής προσπάθειας.

Την ίδια ώρα, η Ομάδα των 20 συνεδριάζει "εν μέσω μιας συγκεκριμένης σειράς προκλήσεων", όπως ανέφερε η καγκελάριος. "Είμαι πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε την G-20 με πιο επείγοντα τρόπο από ποτέ, επειδή μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα", πρόσθεσε η Μέρκελ. "Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα με απομόνωση και προστατευτισμό κάνει ένα σοβαρό λάθος."

Η Γερμανίδα ηγέτις χρησιμοποίησε την πιο δραματική γλώσσα για τη Συνθήκη του Παρισιού σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αφού ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία αντιμετώπιση η Μέρκελ χαρακτήρισε "μη αναστρέψιμη και μη διαπραγματεύσιμη".

"Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την υπαρξιακή πρόκληση και δεν μπορούμε, δεν θα περιμένουμε μέχρι ο τελευταίος άνθρωπος στη γη να είναι πεπεισμένος για την επιστημονική βάση περί την κλιματική αλλαγή", ανέφερε η Μέρκελ.

Απαντώντας στην μετατόπιση του Τραμπ, η καγκελάριος ανέδειξε τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ως τον βασικό σύμμαχο, λέγοντας ότι ο άξονας Γερμανίας- Γαλλίας θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα "ανεξάρτητα από το Brexit". Η Γερμανία θα φιλοξενήσει τον Μακρόν στο Βερολίνο αργότερα σήμερα, Πέμπτη, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανής Τερέζα Μέι και του Ιταλού Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τη θέση τους πριν από την G-20.

"Είναι σαφές και στους δυο μας ότι τα γερμανικά και γαλλικά συμφέροντα συνδέονται εξαιρετικά στενά με το μέλλον της Ευρώπης", ανέφερε.

Τα μέλη της Ομάδας των 20, που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο, θα πρέπει να στείλουν «ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι έχουν κατανοήσει την κυρίαρχη ευθύνη τους για τον κόσμο και ότι είναι πρόθυμοι να δράσουν επ 'αυτής», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα