Τα κριτήρια για το «κουτσουρεμένο» κατά 50% πετρέλαιο θέρμανσης

Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης ήρθε να συμβάλλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης, καθώς χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα παραμείνει ο ίδιος (περίπου 550.000), τα ποσά του επιδόματος θα περιορισθούν έως και κατά 50% για τους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 4%, σε αντίθεση

με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.

Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά,αναμένεται να είναι αυστηρότερα. Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ η δεύτερη τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυτά παραμένουν τα ίδια καθώς και οι 4 ζώνες που έχει χωριστεί η ελληνική επικράτεια. Όσοι αγοράσουν πετρελαίο έως τα τέλη του 2017 και κάνουν αίτηση θα λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί θα πληρωθούν άμεσα το ποσό που τους αναλογεί περίπου στις 10/1/2018. Όμως, όσοι βάλουν πετρέλαιο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2017 τότε θα λάβουν το επίδομα στα τέλη Ιουνίου.

Αναλυτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα είναι τα εξής:

Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ
Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ- Αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ

Μειωμένη η ζήτηση

Όπως προκύπτει και από τις πωλήσεις και τις παραγγελίες των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας, χιλιάδες θα είναι όσοι θα επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μείωση των παραγγελιών κατά 12% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.

Στην 8η θεση των χωρών με το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης η Ελλάδα

Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το καύσιμο ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, και πάλι λόγω των φόρων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στην κατάταξη, με τη μέση τιμή του diesel θέρμανσης να βρίσκεται στα 98,3 σεντς ανά λίτρο (11/12/2017), και να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ότι στο Βέλγιο (59,5 λεπτά).

Σε πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά επίπεδα είναι οι τιμές στη Βρετανία (60,2 σεντς), στην Ιρλανδία (65,5 σεντς), στη Γερμανία (63,9 σέντς). Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ότι οι Ελληνες αγοράζουν επίσης πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, όπως οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Φιλανδοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι κ.ά.

Πρωτιά της Ελλάδας στη φορολόγηση καυσίμων

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή κατάταξη των χωρών με βάση τις τιμές των καυσίμων το 2017, λόγω της εκτίναξης των φόρων.

Συγκρίνοντας τη θέση της χώρας στην πανευρωπαική κατάταξη κατά τη χρονιά που φεύγει με εκείνη που είχε στα τέλη του 2016, αποδεικνύεται ότι ειδικά στο ντίζελ κίνησης αναρριχήθηκε στη σχετική λίστα κατά… δέκα ολόκληρες θέσεις, και από τη 15η μεταξύ 28 χωρών, κατέχει πλέον τη 5η θέση από πλευράς ακρίβειας.

Ανοδο όμως λόγω φόρων κατέγραψε η Ελλάδα και στις άλλες κατηγορίες. Τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση ανάμεσα στις χώρες με την ακριβότερη βενζίνη, την 9η στο πετρέλαιο θέρμανσης και την 15η στο ντίζελ κίνησης. Ενα χρόνο μετά με βάση το τελευταίο δελτίο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων (11/12/2017), η χώρα μας κατέχει την 3η υψηλότερη τιμή βενζίνης, την 8η ακριβότερη στο πετρέλαιο θέρμανσης και την 5η υψηλότερη στο ντίζελ κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος βενζίνης στη χώρα μας κινείται στα 1,534 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 13% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,359 ευρώ.

H τιμή στην Ελλάδα είναι ελάχιστα χαμηλότερη απ’ ό,τι στην Ιταλία που βρίσκεται στη 2η θέση, αφού στη γειτονική χώρα η βενζίνη πωλείται μόλις 9 σεντς ακριβότερα (1,534 ευρώ) ανά λίτρο. Ταυτόχρονα, 22 σεντς μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,555 ευρώ ανά λίτρο.
Τα 1,534 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά ακριβότερη, με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Στο Λασίθι για παράδειγμα πωλείται προς 1,608 ευρώ, στη Κεφαλοννιά προς 1,624 ευρώ, και στη Σάμο προς 1,657 ευρώ.

Πέμπτη ακριβότερη η Ελλάδα και στο ντίζελ
Το ντίζελ κίνησης, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πωλούνταν στις 19 Δεκεμβρίου 2016, εκτινάχθηκε ένα χρόνο μετά στα 1,303 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 10%.

Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα κατά 5% ακριβόετρη από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι τα 1,243 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως το πέμπτο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε., με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν Φιλανδία, Βρετανία, Ιταλία και Σουηδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα