Τα εννέα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το πιθανό "hard Brexit"

Eκεί που νομίζαμε πως γνωρίζαμε τί πάει να πει Brexit, το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο. Στο Λονδίνο και τις λοιπές πρωτεύουσες της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι πολιτικοί ηγέτες προετοιμάζονται να συζητήσουν τους όρους του Βrexit. Οι δύο κατηγορίες επιλογών είναι ένα "hard" και ένα "soft" Brexit, με την πρωθυπουργό Theresa May να φαίνεται πως προτιμά το hard Brexit.

1. Tί είναι ένα "hard Brexit"

Είναι πιθανό πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην έξοδο από την ΕΕ, χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά, με αντάλλαγμα την δική της νομοθεσία και πλήρη έλεγχο του προϋπολογισμού και

της μετανάστευσης. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί οι ηγέτες της Βρετανίας θα πιεστούν χρονικά για τη σύναψη πολλών συμφωνιών με τις εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ. Αλλιώς, οι εταιρείες της Βρετανίας θα υπόκεινται στους δασμούς του WTO (ΠΟΕ).

2. Τί είναι το "soft Brexit"

Μία συμφωνία με μερικές απαλλαγές δασμών προς την ενιαία αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών. Η Βρετανία θα πρέπει ακόμη να συνδράμει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και να κάνει υποχωρήσεις στη μετανάστευση και σε μερικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως η Νορβηγία.

3. Γιατί είναι σημαντικό

Οι επενδυτές ανησυχούν για το "hard Brexit", κάτι που έχει ρίξει την ισοτιμία της στερλίνας σε χαμηλό τριάντα ετών, μετά από τις δηλώσεις της May που προδιαθέτουν για τέτοια έξοδο. Οι επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα οι τράπεζες είναι νευρικές αφού η έξοδος από την ενιαία αγορά θα τους κοστίσει τα λεγόμενα και "passporting rights".

4. Τί έχει πει η May

Η May έχει αναφέρει πως θέλει από τη μία να δώσει στις εταιρείες την ικανότητα ελεύθερου εμπορίου με αυτές της ΕΕ αλλά δεν θέλει να υποχωρήσει στο θέμα της μετανάστευσης.

5. Συμφωνεί το Κοινοβούλιο;

Οι κεντρώοι του Βρετανικού κοινοβουλίου προτιμούν ένα soft Brexit σε σχέση με το hard Brexit στο οποίο προσανατολίζεται η May.

6. Γιατί υπάρχουν διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας

Δεν υπάρχει μοντέλο τέτοιου "χωρισμού" αφού καμία χώρα δεν έχει βγει από την ΕΕ στο παρελθόν. Η May θέλει "κομμένο και ραμμένο" deal με την ΕΕ αλλά οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται.

7. Πότε δημιουργήθηκαν οι όροι

Hard και Soft Brexit, ως όροι, δημιουργήθηκαν πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

8. Ποιό από τα δύο θα λάβει χώρα;

Μοrgan Stanley, Algebris Investment και άλλες "βλέπουν" Hard Brexit, κάτι που διαφαίνεται και από την αδιαλλαξία των υπεύθυνων του Brexit.

9. Yπάρχει χρυσή τομή;

Oι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η τομή μπορεί να συμπίπτει με υποχώρηση της Βρετανίας στο θέμα της μετανάστευσης ως αντάλλαγμα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα