Υπό πίεση οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες - Σε υψηλό 7 μηνών το δολάριο

Με απώλειες σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το άνοιγμα, καθώς το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται και «χτυπά» υψηλό επτά μηνών μετά τα σχόλια της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί πριν από τις ανακοινώσεις κερδών, βασικά οικονομικά στοιχεία, αλλά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε λίγο νωρίτερα κατά 0,41% και οι πιο μεγάλοι δείκτες διαπραγματεύονται σε

αρνητικό έδαφος από το άνοιγμα, ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές και τηρώντας επιφυλακτικότητα πριν από τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν στο μέλλον οι κεντρικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους δείκτες: στο Λονδίνο ο FTSE100 στο 0,79%%, στη Φρανκφούρτη ο DAX -0,66%%, o CAC40 στο -0,59%, στο Μιλάνο ο FTSE Mib υποχωρεί-0,32%, ενώ στο Βέλγιο ο Bel20 στο -0,45%%.

Σε ομιλία της την Παρασκευή, η Yellen ανέφερε πως οι χαράσσοντες την πολιτική ενδέχεται να θέλουν να εξετάσουν τα οφέλη μιας «οικονομίας υπό υψηλή πίεση», όπως είπε, και να αφήσουν τον πληθωρισμό να συνεχίσει να ανεβαίνει.

Αυτό βοήθησε το δολάριο να ανέβει σε σχέση με μια ομάδα άλλων βασικών νομισμάτων σήμερα, αγγίζοντας νωρίτερα το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, ενή η απόδοση του 30ετούς διάρκειας αμερικανικού ομολόγου χτύπησε υψηλό 4 μηνών.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα σχόλια της Yellen μπορεί να υπονοούν μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο διάστημα, όμως άλλοι λένε ότι μια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι ακόμα στο τραπέζι δεδομένων των θετικών λιανικών πωλήσεων και των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τίποτα στην αμερικανική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες δεν φαίνεται να αλλάζει τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του έτους, κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο», αναφέρει σε σημερινό του σημείωμα ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

«Οι αγορές συναλλάγματος ήδη εμφανίζονται να αποτιμούν μια τέτοια προοπτική με τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάρτιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι επενδυτές αναμένουν όμως και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη με την ελπίδα ότι ο Mario Draghi θα δώσει σημάδια για το αν θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος QE που είναι να λήξει τον Μάρτιο του 2017.

«Πράσινο φως» για τη συγχώνευση BPM-Banco Popolare

Στα τραπεζικά νέα, οι μέτοχοι αποδέχθηκαν τη συγχώνευση της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano το Σάββατο.

Η μετοχή της Banco Popolare di Milano υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,3%, ενλω άλλες ιταλικές τράπεζες έλαβαν ώθηση με την ελπίδα ότι αυτό το deal θα βοηθήσει συνολικά τον τραπεζικό κλάδο.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε ελαφρώς με την επιφυλακτικότητα γύρω από τη μετοχή να παραμένει, καθώς η γερμανική τράπεζα δεν έχει καταφέρει ακόμα να λύσει το θέμα που έχει ανακύψει με το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης και το πρόστιμο των 14 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Peugeot βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος μετά τις πληροφορίες του ρ/σ France Info ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να περικόψει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας του χρόνου.

Η μετοχή των εκπαιδευτηρίων Pearson έκανε βουτιά περί το 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδειξαν μείωση 7% στις οργανικές πωλήσεις επταμήνου.

Τέλος η σουηδική H&M ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1% με αρνητικό ωστόσο αντίκτυπο από τον απρόβλεπτα ζεστό καιρό. Η μετοχή της εταιρείας λιανεμπορίου υποχώρησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα