Συρία, Ρωσία, προσφυγικό με "πρόγευση" του Βrexit στη λίστα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής

Νίκος Βεντουράκης, Όλγα Μπαλαφούτη, αποστολή στις Βρυξέλλες Ιωάννης Αντύπας


Στις Βρυξέλλες προσήλθαν οι «28» για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα επικεντρωθεί στο προσφυγικό, στις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και στο σχέδιο για το Brexit. Θα είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει το protothema.gr η Τερέζα Μέι δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία σύνοδο της Μπρατισλάβα και τώρα, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, καλείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά της μέχρι την έξοδο από την ΕΕ.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι «27» ξεχωριστά έχουν υπογραμμίσει πως θα επιμείνουν στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης.

Προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή της σημερινής ατζέντας καθώς οι αρχηγοί θα εστιάσουν στην διαχείριση των ροών δια της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και διέλευσης τους στην Αφρική, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία επιστροφής τους.

Με το τέλος της συζήτησης αναμένεται να αποφασιστεί η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της ΕΕ στα νησιά.

Δηλώσεις

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε¨ "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ελπίζω πως το Βέλγιο θα αποδείξει πως είναι πρόμαχος της συνεννόησης και πως την Παρασκευή θα έχουμε συμφωνία για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά. .

Αλλά αυτό το θέμα ξεπερνά τη Συμφωνία. Εάν δε μπορείς να πείσεις πως οι συμφωνίες και οι διεργασίες μας προστατεύουν το κοινό, τότε μπορεί να είναι και η τελευταία μας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αφού δε θα έχουμε μαζί μας την κοινή γνώμη. Γι αυτό και χρειαζόμαστε εργαλεία να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Θα συζητήσουμε επίσης τη Ρωσία, το ρόλο της στη γεωπολιτική μας γειτονιά. Είναι αδύνατο να το συζητήσουμε χωρίς να μιλάμε για τις επιθέσεις προς αμάχους στο Χαλέπι. Η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει όλες τις επιλογές της ανοιχτές, ακόμα και αυτές κυρώσεων.

Τέλος, είμαι ευχαριστημένος πως η Τερέζα Μέι θα παρευρεθεί σήμερα στη συνάντησή μας. Η ίδια θα είναι ασφαλής και ελπίζω πως θα καταλάβει πως η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη "παρέα" του κόσμου. Επίσης ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν καθόλου διαπραγματεύσεις για το Brexit".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε πως “ Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός. Η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H μη προβλεψιμότητα της πολιτικής της Ρωσίας αποτελεί πρόβλημα. Με μικρά βήματα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση, κάτι που θα σημάνει και πρόοδο στις σχέσεις μας. Η Ρωσία έχει βέτο στο συμβούλιο του ΟΗΕ και θα πρέπει να συνδιαλλαχτούμε με τη Ρωσία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρωσικές πράξεις δεν είναι αποδεκτές, ενώ πρέπει επίσης να μιλήσουμε και για το μέλλον. Ξεκαθάρισε και πάλι πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Υπενθύμισε πως οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα συνεχίσουν μέχρι να τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ και να σταματήσει η χώρα να παραβιάζει διεθνείς κανόνες. Η ρωσική κυβέρνηση, σε χθεσινή συνάντησή μου, φάνηκε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει με διαπραγματεύσεις για να βγούμε από αυτό τον κυκεώνα.

Όσο για το Brexit, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 πριν κάνουμε το πρώτο βήμα και προχωρήσουμε με ασφάλεια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε αυτή τη στιγμή χωρίς τέτοια ενεργοποίηση. Ελπίζουμε πως η Τερέζα Μέι θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και θα συμπλεύσουμε”, συμπλήρωσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν ανέφερε: “Aυτό που βλέπουμε στη Συρία είναι δραματικό. Βομβαρδισμοί κονβόι και παιδιών, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μία επιλογή είναι οι κυρώσεις, κάτι στο οποίο δε συμφωνούμε ολικά.

Θέλουμε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη Σένγκεν και την επαναλειτουργία της.

Θέλουμε επίσης διάλογο με τη Ρωσία, και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κι άλλα μέτρα”.

Ο Κροάτης ηγέτης Aντρέι Πλένκοβιτς υπογράμμισε πως “Πιστεύω πως η ΕΕ θα πρέπει να λάβει θέση για την Ουκρανία. Προσβλέπουμε σε λύση η οποία θα απελευθερώσει τη βίζα για τους Ουκρανούς. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε τις πιθανές κυρώσεις και να αντιδράσουμε σωστά στην κατάσταση στο Χαλέπι και τη Συρία γενικότερα”.

Σκληρός φάνηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: “Σήμερα η προτεραιότητα είναι να μιλήσουμε για τη Συρία. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να πιέσουμε για εκεχειρία στη Συρία και να πούμε στον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Πρέπει να ασκήσουμε όλη μας την πίεση για να προωθήσουμε την εκεχειρία.

Όσο για τη Μοσούλη, δεν έχει ανακαταληφθεί ακόμη. Οι Ιρακινοί, μαζί με τους Πεσμεργκά, θα την ανακαταλάβουν, με τη βοήθεια της συμμαχίας. Πρόκειται για το κέντρο του ΙΚ. Πρέπει να εδραιώσουμε την ανακατάληψη της πόλης. Για το Ιράκ, πρέπει οι ίδιες οι δυνάμεις του να ανακαταλάβουν την πόλη και να σιγουρέψουν την ασφάλεια των πολιτών και της τάξης.

Η Τερέζα Μέι έρχεται σήμερα ως μέλος της ΕΕ, δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Επαναλάβω πως εάν η Τερέζα Μέι διαλέξει να έχει ένα hard Brexit, τώρα και οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές”.

Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα