Ντράγκι: Πρώτα θα εξετάσουμε ανεξάρτητα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μετά τη συμμετοχή στο QE

Την αναγκαιότητα να συνεχίσει η χώρα την προσπάθεια και την τροχιά που έχει χαράξει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων τόνισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς για το μείζον θέμα του ελληνικού προγράμματος και του ρόλου που μπορεί να παίξει σε αυτό η ίδια η ΕΚΤ. Με δεδομένη την αγωνία της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας,

ο κ. Ντράγκι έθεσε εκ νέου έναν βασικό παράγοντα σε αυτό το σενάριο, αυτόν του χρέους.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ "θα αξιολογήσει πρώτα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μετά θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας" και ξεκαθάρισε πως μέχρι τότε είναι νωρίς να "υφαίνονται" σενάρια.

"Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται", είπε χαρακτηριστικά ο κ, Ντράγκι συμπληρώνοντας πως "η ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα του χρέους". Και κατέληξε λέγοντας: "η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες".

Είναι πλέον προφανές πως μετά απ΄αυτή την εξέλιξη το νέο ορόσημο για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής των αρχών του Δεκεμβρίου, οπότε η ΕΚΤ θα έχει στα χέρια της μακροοικονομικές προβλέψεις έως το 2019 και τότε θα μπορεί να αποφασίσει γενικότερα εάν θα παρατείνει ή όχι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Βεβαίως κάποια πρώτα δείγματα τα έδωσε ξανά ο Ντράγκι, όταν διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει περαιτέρω προκειμένου να πετύχει το στόχο για πληθωρισμό κάτω αλλά πλησίον του 2%. "Εμμένουμε στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τον υψηλό βαθμό διευκολυντικής πολιτικής", είπε και συνέχισε: "Στη βάση αυτού του στόχου θα συνεχίσουμε, όταν χρειάζεται, να ενεργούμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας".

Για να αποφύγει υπερβολικούς τίτλους και πρωτοσέλιδα διευκρίνισε πως στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά το Μάρτιο του 2017, ούτε όμως ο ορίζοντας του προγράμματος ή ο σταδιακός περιορισμός του (tapering). Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τερματιστεί απότομα το πρόγραμμα καθώς εκτιμά πως η πολιτική της ΕΚΤ "καρποφορεί" ως προς την τόνωση της οικονομίας: "Η οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα" και "αναμένεται η πολιτική μας να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση", δήλωσε για να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει πως όλοι δεν θα πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά όπωςς και να ενισχυθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας μηνύματα και προς Βορρά της Ένωσης και προς... Νότο!

Keywords
Τυχαία Θέματα