Συνέργειες με τη ΔΕΗ αναζητά η ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Κοζάνης

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε 45 ευρώ τον χρόνο θα διαμορφωθεί το κόστος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για μία τετραμελή οικογένεια στη Δυτική Μακεδονία, από την λειτουργία του εργοστασίου που κατασκεύασε η Διαδημοτική Επιχείρηση (ΔΙΑΔΥΜΑ) και θα λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου, η Ηλέκτωρ. Το κόστος της μονάδας που ανήλθε στα 49 εκατ. ευρώ, είναι η πρώτη ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Ελλάδας,

που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποτελέσει έργο «πιλότο» για όλη τη χώρα, προκειμένου οι συμπράξεις να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα σε υποδομές, ελλείψει εθνικών πόρων και περιορισμένης κοινοτικής χρηματοδότησης.

Το έργο κατασκευάστηκε από την ΔΙΑΔΥΜΑ (συγκροτείται από 12 Καλλικρατικούς δήμους) σε έκταση 800 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στους ΟΤΑ από την ΔΕΗ, στοιχείο που του δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αντίστοιχων μονάδων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου κ. Νίκο Περδικάρη, η παρουσία της ΔΕΗ μπορεί να αποφέρει σημαντικές συνέργειες με αποδοτικά οφέλη και για την κοινωνία και να συμβάλλει στην ασφαλή διάθεση του κόμποστ που θα παράγεται κατά την βιολογική επεξεργασία της μονάδας. Είτε ως υλικό αποκατάστασης των εξαντλημένων λιγνιτορυχείων, είτε ως καύσιμο υλικό στις μονάδες της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία και την Επιχείρηση. Το υλικό αυτό θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί από πλήθος λατομείων της περιοχής αλλά και να τροφοδοτήσει τα δίκτυα τηλεθέρμανσης των ενεργειακών δήμων.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ, έπειτα από δεκαετή σχεδιασμό και μετά από διαφωνίες και τοπικές συγκρούσεις, κατάφερε να δημοπρατήσει το έργο το 2011, με την σχετική σύμβαση να υπογράφεται τον Ιούνιο του 2015. Το εργοστάσιο που επισκέφτηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Από τον Φεβρουάριο το φορτίο της μονάδας θα ανεβαίνει σταδιακά και από τον προσεχή Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε πλήρες φορτίο ώστε το έργο να παραδοθεί στις 10 Ιουνίου.

Το εργοστάσιο θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων τη Δυτικής Μακεδονίας με μέγιστη δυναμικότητα τους 120.000 τόνους. Το έργο περιλαμβάνει την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων και ένα νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Κοζάνη που ανεβάζει τα ΣΜΑ της περιοχής σε δέκα. Μέσω των σταθμών αυτών θα μεταφέρονται στην μονάδα τα απορρίμματα για τελική επεξεργασία και διάθεση υπολείμματος. Από την επεξεργασία αυτή θα παράγονται 8 είδη ανακυκλώσιμων υλικών (5 πλαστικά, μέταλα, χαρτί, αλουμίνιο) και κόμποστ Α τύπου.

Εν αντιθέσει με άλλα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τα ΕΣΠΑ για την ΣΔΙΤ Κοζάνης, προβλέπεται κρατική επιδότηση κατά 50% τα πρώτα χρόνια, που θα φτάσει στο 38 ευρώ στα 25 χρόνια που είναι η λειτουργία του έργου. Χθες ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι εκπονείται κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει η επιδότηση –κατόπιν σχετικού αιτήματος των δήμων- να φτάσει το 70% τον πρώτο χρόνο, το 60% το δεύτερο και στο 50% από τον τρίτο, προκειμένου οι δήμοι να πληρώνουν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της μονάδας λιγότερες δαπάνες. Το κόστος πάντως για την ΔΙΑΔΥΜΑ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή κ. Δημοσθένη Μαυρίδη θα ανέλθει στα 67 ευρώ τον τόνο (από 37 ευρώ σήμερα) που μαζί με την κρατική επιχορήγηση φτάνει στα 132 ευρώ τον τόνο.

Για την μονάδα η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι τα 90.000 ευρώ. Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο νέο εργοστάσιο και οι 17.000 τόνοι αποβλήτων της Βέροιας. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς για να μεταφερθούν στην υπερσύγχρονη μονάδα ΣΔΙΤ, θα πρέπει να καταβάλλουν τίμημα μεγαλύτερο από όσο πλήρωναν σήμερα που τα απορρίμματα της πόλης πηγαίνουν προς ταφή στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα