«Σωσίβιο» η προ-συμφωνία μετά τον κεραυνό Ντάισελμπλουμ

του Αργύρη Παπαστάθη

Προ-συμφωνία «αντίδοτο» στην αβεβαιότητα επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί το ολοκληρωτικό «ναυάγιο» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης το Μάρτιο.

Με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει (την Τρίτη) ότι είναι αδύνατο ως... «αδιανόητο» να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως έναν

οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Και ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται ως εγγυητής ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι «υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια». Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας ακόμα και ως τις 20 Φεβρουαρίου με κοινοτικές πηγές την ίδια ώρα να κάνουν λόγο για επικοινωνία Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ κατά την οποία ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν φάνηκε τόσο απόλυτος στην αρχική του τοποθέτηση.

Από τη στιγμή που δεν επαρκεί ο χρόνος για την κανονική διαδικασία αναγκαστικά μπαίνουν μπροστά οι έκτακτες λύσεις. Η «νορμάλ» αλληλουχία των γεγονότων για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ως εξής: Πρώτα επιτυγχάνεται συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement - SLA), δηλαδή σε επίπεδο τρόικας, και στη συνέχεια σφραγίζεται πολιτικά από το Eurogroup το οποίο δρομολογεί τις (συχνά χρονοβόρες) διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις.

Αυτό το σενάριο δεν προλαβαίνουμε να το δούμε ως τη Δευτέρα καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί και παραμένουν ακόμη πολλές βασικές εκκρεμότητες σε επίπεδο τρόικας (αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά κλπ.).

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο τρόπος για να αποτραπεί το σοκ ενός ναυαγίου το βράδυ της Δευτέρας είναι να βγει ένα θετικό ανακοινωθέν από το Eurogroup που θα λέει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Παράλληλα θα δίνεται χρόνος στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τρόικα, να τα βρουν πριν από ένα «τεχνητό» ορόσημο, για παράδειγμα μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών των υπουργών Οικονομικών).

Η προ-συμφωνία, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλεί «πολιτική συμφωνία», είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν τα προσχήματα. Ο κ. Μοσκοβισί έρχεται ουσιαστικά γι' αυτό το λόγο. Εν αναμονή του Επιτρόπου το κλίμα που επικρατούσε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι «μπορεί να συμβεί».

Το ίδιο είπε το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στο ερώτημα αν χάνεται το Eurogroup απάντησε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης»... Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές, ακόμη και το ΔΝΤ, ελπίζουν σε πολιτική συμφωνία ως την Δευτέρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για δρομολόγηση συμφωνίας σε ορατό χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι αν δεν κλειδώσει ούτε αυτή η «φόρμουλα» το πλήγμα για την εμπιστοσύνη θα είναι πολύ σημαντικό καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία.

Η συνταγή της προ-συμφωνίας δεν είναι καινούργια. Έχει χρησιμοποιηθεί ξανά. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου του 2016 έδινε χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στην τρόικα περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και εξουσιοδοτούσε το EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει την υπο-δόση (της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ) ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Έτσι ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και αποτράπηκε το «ναυάγιο». Το καλό σενάριο είναι ότι θα ξανασυμβεί την Δευτέρα. Το κακό είναι η παράταση των διαπραγματεύσεων ως το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και το ακόμη χειρότερο ένα νέο θρίλερ πριν τις λήξεις των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα