Συνέδριο Deutsche Βank: Ανησυχία για την περίοδο μετά το Μνημόνιο

Του Δημήτρη Παφίλα

Θετικό ήταν το κλίμα των συναντήσεων που είχε η Alpha Bank με οκτώ μεγάλους επενδυτές αναδυόμενων αγορών (emerging markets) σε συνέδριο της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές που έχουν χαρακτήρα long only θεωρούν πρώτον ότι, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε

ανακεφαλαιοποίηση τον Μάιο εν όψει της εξόδου από το Μνημόνιο.

Εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δίχως να περιμένουν γρήγορα αποτελέσματα σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, αφού ο επενδυτικός ορίζοντας του είναι μεγαλύτερος, αλλά όπως θα δούμε τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν την περίοδο μετά την έξοδο απο το Μνημόνιο.

Εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων και θεωρούν ότι, δεν θα προκύψει πολιτική αναταραχή το 2018 ( poltical volatatility) ύστερα απο την συμπεριφορά της κυβέρνησης των Σύριζα- ΑΝΕΛ η οποία απο το "αντάρτικο" του 2015 έχει περάσει στο υπογράφω και εφαρμόζω".

Σ αυτό το σημείο, όμως, η αίσθηση που υπάρχει απο τους επενδυτές είναι ότι, δεν υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη σ' ότι αφορά την σημερινή διακυβέρνηση. Συνεπώς, η ανησυχία των επενδυτών είναι η περίοδος μετά το Μνημόνιο – απο τον Σεπτέμβριο και μετά – όπου δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε ένα ξεκάθαρο επενδυτικό αφήγημα.

Μ άλλα λόγια, αισθάνονται ασφαλείς καθώς ακόμα και μετά την έξοδο θα υπάρχει εποπτεία απο τους δανειστές, αλλά η αδύναμη οικονομία δεν τους δίνει την δυνατότητα για υψηλές προσδοκίες στην ελληνική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα