Συνάντηση «βαρόμετρο» για τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη το μεσημέρι

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

«Βαρόμετρο» για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θεωρείται το πρώτο τετ α τετ που θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες, με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις από τα δύο επιτελεία, θα επιχειρήσουν μέσα από την απευθείας επαφή μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχουν μεταξύ τους δίαυλοι επικοινωνίας,

αλλά και στην επιδίωξη της κάθε πλευράς να θέτει την ατζέντα και να επιβάλει τη στρατηγική της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση θα τεθούν τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς και η στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτελούν αντικείμενα έντονων αντιπαραθέσεων, αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα και το προσφυγικό που άπτονται των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης αναμένεται να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και για τη συνταγματική αναθεώρηση που προτάσσεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 15.00, η επαφή με τον κ. Τσίπρα μάλλον υποβαθμίζεται, αφού χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική», αλλά στη διάρκεια της, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παραλείψει να εκφράσει την «ανησυχία του για την πορεία της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για «αλά καρτ» συναίνεση με την κυβέρνησης και το μόνο ζήτημα το οποίο εξαιρεί είναι η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, για το οποίο θα καλέσει τον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να ψηφίσουν από κοινού τα άρθρα που θα χρειαστούν αναθεωρητέα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή τους στην επόμενη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και όχι με την ενισχυμένη των 180.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επόμενες και με άλλες εθιμοτυπικές συναντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει, στο γραφείο του στη Βουλή, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Με τον Βέμπερ για προσφυγικό και Σένγκεν

Με αντικείμενα το προσφυγικό, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Webber, ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας που, όπως ανέφερε, «σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προσβλέπει σε παραγωγική συνεργασία με το Ε.Λ.Κ. στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», κάτι που θα επιβεβαιωθεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. στις Βρυξέλλες, στις 18 Φεβρουαρίου, στην οποία θα είναι παρών ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ο νέος αρχηγός της, είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η ισχυρή σχέση Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ έχει ακλόνητα θεμέλια, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, που είναι η πίστη και το ενδιαφέρον για την Ε.Ε., οι κοινές αξίες και αρχές και βεβαίως η αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό.

Ειδικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον καίριο ευρωπαϊκό ρόλο, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δεδομένου του δυσβάσταχτου βάρους που επωμίζεται, το αδιαπραγμάτευτο της διατήρησης της Ζώνης Σένγκεν, καθώς και την πιεστική ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Τουρκίας για τον περιορισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα