«Κόβουν» στα δυο την Ελλάδα οι αγρότες – Μαζική κινητοποίηση για το ασφαλιστικό


Δυναμική αναμένεται να είναι η αντίδραση των αγροτών για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η κινητοποίηση της 20ης Ιανουαρίου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και όπως δηλώνουν οι ίδιοι ακόμη και με 10 μέτρα χιόνι η κινητοποίηση θα γίνει και τα μπλόκα που θα στηθούν θα μείνουν στη θέση τους για όσο καιρό χρειαστεί.

Ήδη πάνω από 800 τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφων των Σερρών έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ από την Τετάρτη προγραμματίζεται

μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στα Τέμπη.

Σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής τόνισε πως τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του Προμαχώνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες δεν έχουν πρόθεση να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες υποστηρίζουν: «Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας είναι σε κατοχή και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν αγωνιστούμε θα εξαφανιστούμε. Αν όμως αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να μείνουμε στη γη μας και να συνεισφέρουμε πραγματικά στην οικονομία της χώρας μας. Τουλάχιστον, ας πέσουμε μαχόμενοι και όχι "καναπεδόμενοι"».

Στην Τρίπολη αγρότες της ΠΑΣΥ προχώρησαν έως το μεσημέρι της Δευτέρας σε αποκλεισμό της εισόδου των περιφερειακών γραφείων του ΟΓΑ και ΕΛΓΑ Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και την επερχόμενη αύξηση της φορολογίας τους.

Οι αγρότες, για μία ώρα, απέκλεισαν τα γραφεία του Οργανισμού και ενημέρωσαν τους πολίτες για τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν, διαμηνύοντας όμως ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Με κινητοποιήσεις αποφάσισαν να υποδεχθούν οι αγρότες της Ροδόπης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναμένεται στην Κομοτηνή την Τετάρτη.

Σκοπός των αγροτών είναι να επιδώσουν στον κ. Αποστόλου ψήφισμα, το οποίο θα έχουν καταρτίσει από κοινού με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικηγόρους και άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού και να προκαλέσουν «έναν διάλογο από μηδενική βάση», όπως τόνισαν, για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

Στη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή συγκέντρωση αγροτών από αγροτικούς συλλόγους της νότιας Λακωνίας, στο πνευματικό κέντρο της Σκάλας, όπου έγινε ενημέρωση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και για τα τεκταινόμενα στον χώρο των κινητοποιήσεων Πανελλαδικά.

Στους δρόμους θα βρεθούν από αύριο και οι αγρότες της Κρήτης.

Οι αγρότες της Αργολίδας αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου, στον σταθμό του τρένου από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, αυτοί που συντάσσονται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 του τρέχοντος μήνα, οπότε εγκαινιάζεται η Agrotica, και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα.

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι Σύλλογοι Νέων Αγροτών, οι Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας, αναμένεται να στήσουν την Πέμπτη το κύριο μπλόκο τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψή τους και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Παλαμά Καρδίτσας, με συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων από τη Θεσσαλία.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για την ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό.

Οι αγρότες των Ομοσπονδιών έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Κινητοποιήσεις και στη Ρόδο

Την Τετάρτη μετά τις 09.30 το πρωί οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας που θα έχει κατάληξη στο κέντρο της πόλεως Ρόδου. Θα ξεκινήσουν όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα κ. Γιώργος Σαββίδης με τα τρακτέρ τους από το Γεννάδι στις 09.30 το πρωί και θα καταλήξουν στο κέντρο το μεσημέρι.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γεννάδι.

« Παρουσία αρκετών αγροτών πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο Γεννάδι. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και αποφασίστηκε να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις» δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

«Καλούμε όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους να δώσουν το παρόν στις κινητοποιήσεις και να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές που διαλύουν τον κλάδο μας», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν γιατί δεν μπορούν να δεχθούν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Αποστόλου: Μονόδρομος η επιβάρυνση των αγροτών

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

«Πρέπει να το καταλάβουν» δήλωσε στο MEGA ο κ. Αποστόλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ξεκινά περιοδεία για να εξηγήσει τις κυβερνητικές θέσεις.

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κράτησε διακριτικές αποστάσεις τόσο από τους χειρισμούς Κατρούγκαλου όσο και από τον χειρισμό των εξελίξεων σε περίπτωση που βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους λέγοντας «μην με βάζετε να αναφερθώ στις πολιτικές άλλων υπουργείων. Αρκετά ασχολούμαι με πολιτικές που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα».

«Ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση θα το υπερασπίζομαι» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα