Στον αέρα το Επικουρικό της Εθνικής

Στον αέρα βρίσκονται από χθες 20.000 ασφαλισμένοι, 16.000 συνταξιούχοι και περίπου 4.000 εργαζόμενοι, στο επικουρικό της Εθνικής (ΛΕΠΕΤΕ) καθώς πλέον η τράπεζα, που ήταν και ο κύριος αιμοδότης του φορέα, διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση, δείχνοντας τους το δρόμο για το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ) που δίνει μέση σύνταξη 170 ευρώ.

Οι περίπου 16.000 συνταξιούχοι πήραν χθες για τελευταία φορά ολόκληρη την επικουρική τους (κατά μ.ο. 550 ευρώ το μήνα).

Από

τον επόμενο μήνα, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, το ΛΕΠΕΤΕ δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις, εκτός και εάν πληρώσει από τις εισφορές των εργαζομένων που αντιστοιχούν σε συντάξεις των 70 – 80 ευρώ το μήνα, αφού μέχρι τώρα το 82% των δαπανών το είχε η Εθνική και το 18% οι εργαζόμενοι καταβάλλοντας τις εισφορές τους!

Προς ένδειξη διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν προκηρύξει για αύριο, Παρασκευή 24ωρη απεργία σε όλα τα υποκαταστήματα με κύριοι αίτημα να αλλάξει η απόφαση της Διοίκησης και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το φορέα.

Αξιοσημείωτο πάντως επίσης είναι το γεγονός πως ακόμα και για την προωθούμενη ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑ δεν εγγυάται ούτε καν τις συντάξεις των 170 ευρώ, γιατί η μεταφορά προϋποθέτει και την ανάλογη συμμετοχή από την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργεί η διακοπή της χρηματοδότησης του φορέα. Τέτοια συμφωνία δεν υφίσταται.

Αντίθετα έχουν γίνει άτυπες συζητήσεις ότι η τράπεζα προτίθεται να βοηθήσει αφού πρώτα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αποδεχθούν τη διάλυση του φορέα που τελεί σε χρεοκοπία.

Ο λόγος που η Εθνική σταμάτησε να πληρώνει έχει να κάνει με την Οδηγία του SSM και του ΤΧΣ που επιμένουν ότι δεν συνάδει με τα νέα τραπεζικά δεδομένα η χρηματοδότηση του επικουρικού από την ίδια την τράπεζα.

Οι επιπτώσεις από τη στάση πληρωμών του ΛΕΠΕΤΕ αγγίζουν και το ταμείο υγείας της Εθνικής (ΤΥΠΕ) γιατί και αυτό έπαιρνε μερίδιο από την «εισφορά» της τράπεζας στο επικουρικό ταμείο. Στο ταμείο είναι εγγεγραμμένοι 50.000 συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με τα έμμεσα μέλη τους. Κάτι που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να υποβαθμίσει τις παροχές του, είτε να αυξήσει τις εισφορές του, είτε να ενταχθεί τελικά στον ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα