Στο τραπέζι του χρέους και τα ομόλογα των τραπεζών

Την πιθανότητα ανταλλαγής μέρους των ομολόγων που έλαβαν από το ΤΧΣ οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο ο της βραχυχρόνιας ελάφρυνσης χρέους.

Η ανταλλαγή αφορά σε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF, με άλλα σταθερού επιτοκίου, με στόχο την εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο όγκος των ομολόγων αυτών ξεπερνά τα 30 δισ.

ευρώ και αποτελεί μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη διασφάλιση τόσο στο κομμάτι άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ όσο και της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους.Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των προς εξέταση επιλογών είναι η ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF με τίτλους σταθερού επιτοκίου, σημειώνοντας ότι από την κίνηση θα πληγούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι τράπεζες. Ταυτόχρονα όμως η ανταλλαγή θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την κεφαλαιακή τους θέση. Κι αυτό γιατί η εύλογη αξία των ομολόγων έκδοσης EFSF είναι μεγαλύτερη από την αξία κτήσης, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρούν στην πώληση των τίτλων στο πλαίσιο της επαναγοράς που τρέχει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος.

Παρ' όλα αυτά το θέμα της αντικατάστασης δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τις προστατεύει για να μπορούν να πάρουν την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης.

Ο ESM έχει προχωρήσει στις συγκεκριμένες επαφές με τις τράπεζες και αναζητούνται οι «τεχνικές» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι όποιες δυσκολίες νομικές και οικονομικές.

Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Απρίλιο, οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά ως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 6 με 7 δισ. ευρώ, εγγράφοντας κεφαλαιακά κέρδη.

Το ύψος των ομολόγων EFSF που έχουν ακόμη στην κατοχή τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου αυτών των ομολόγων εξακολουθεί να έχει η Τράπεζα Πειραιώς με 11,8 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Eurobank με 7,6 δισ. ευρώ.

Ως την 30ή Σεπτεμβρίου η Πειραιώς πούλησε ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τίτλους ονομαστικής αξίας 2,43 δισ. ευρώ πούλησε ως το τέλος Οκτωβρίου η Eurobank.

Ακολουθεί η Εθνική, που εκτιμάται ότι κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 8 δισ., ενώ η Alpha είχε στις 30/6 ομόλογα 3,7 δισ. ευρώ, που σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα