Στο θαλάσσιο τουρισμό «επενδύει» η τουρκική Dogus

Της Στεφανίας Σούκη

Kι ενώ στην Ελλάδα οι διαβουλεύσεις για την αγορά του Hilton της Αθήνας από το ελληνοτουρκικό δίδυμο Kωνσταντακόπουλου- Dogus βρίσκονται στην τελική ευθεία, ο τουρκικός όμιλος συμφερόντων του Φ. Σαχενκ, σε μία κίνηση επιβεβαίωσης της ισχυρής χρηματοοικονομικής του θέσης, ανακοίνωσε χθές ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,14 δισ. δολαρίων (1,02 δισ. ευρώ) για ένα από τα

πλέον φιλόδοξα έργα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο όμιλος σκοπεύει να επενδύσει κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. δολαρίων που αφορά το ''Galataport project'' ένα έργο το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του τουρισμού πολυτελείας στην Κωνσταντινούπολη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2018. Το έργο αφορά τη δημιουργία νέου terminal κρουαζιεροπλοίων και πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στην ιστορική περιοχή του Γαλατά, εκεί όπου ήταν οι παλαιές θέσεις ελλιμενισμού της Κωνσταντινούπολης για τα κρουαζιερόπλοια. Στο έργο θα επενδύσει με κεφάλαια ύψους 170 εκατ. δολαρίων από το χώρο των ξενοδοχείων πολυτελείας και ο όμιλος Peninsula Hotels, υπό τη διαχείριση των Hong Kong and Shanghai Hotels.

Η Dogus εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από έξι τουρκικές τράπεζες για το έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 7 εκατ. ξένους τουρίστες, δημιουργώντας τουριστικά έσοδα της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων όταν ολοκληρωθεί. Η Dogus Holding του Φ. Σαχένκ από κοινού με τον εταίρο της, την Bilgili Holding, είχαν καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, ύψους 702 εκατ. δολαρίων το Μάϊο του 2013 στο διαγωνισμό παραχώρησης του ''Galataport project'', εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα λειτουργίας του λιμανιού για περίοδο 30 ετών. Το έργο είχε πρωτοανακοινωθεί το 2002, ωστόσο χρειάστηκαν μία δεκαετία και πλέον για να μπεί στο δρόμο της υλοποίησης. Ο ίδιος ο Φέριτ Σαχένκ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το έργο έχει δύο βασικούς στόχους, να αναδείξει την Κωνσταντινούπολη στη θέση που της αξίζει στον τουρισμό κρουαζιέρας και να ανοίξει την πρόσβαση στο κοινό σε ένα ζωτικό σημείο του λιμανιού, που παραμένει κλειστό τα τελευταία ...200 χρόνια.

Το ισχυρό ενδιαφέρον του τουρκικού ομίλου στον θαλάσσιο τουρισμό έχει αποτυπωθεί και από τις κινήσεις του την τελευταία τετραετία στη χώρα μας, πέραν φυσικά της μεγάλης κινητικότητας που επιδεικνύει στον κλάδο των ξενοδοχείων, όπου, ως γνωστόν, εκτός από τη διεκδίκηση του Hilton Αθηνών, συμμετέχει και στο επενδυτικό σχήμα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο θαλάσσιο τουρισμό και τις μαρίνες, η αρχή έγινε προ τετραετίας, όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με τον όμιλο της Lamda Development (μαρίνα Φλοίσβου) και στη συνέχεια με τον όμιλο Κυριακούλη ενώ, όπως όλα δείχνουν, έπεται και συνέχεια: Ο τουρκικός όμιλος φαίνεται, κατά τις πληροφορίες, να διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον για τις μαρίνες που βρίσκονται στην ''ομπρέλα'' του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, εστιάζοντας στη μαρίνα Αλίμου, για την οποία ''τρέχει'' αυτή την περίοδο και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Η μαρίνα του Αλίμου, για την οποία προσπάθειες παραχώρησής της είχαν γίνει τόσο στο απώτερο όσο και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού, με βάση τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η στρατηγική της θέση ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη (220 στρέμματα) ''αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της. Η μαρίνα σήμερα λειτουργεί κυρίως ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής (bare boats)''.

Keywords
Τυχαία Θέματα