Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού η αγορά καλλυντικών μετά από καταγγελίες της NOTOS

Τα αποτελέσματα της αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης θα τεθούν επί τάπητος στην Ολομέλεια της ανεξάρτητης Αρχής στις 13 Οκτωβρίου.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δύο καταγγελίες της εταιρίας «NOTOSCOM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε».

Η πρώτη καταγγελία στρέφεται κατά πέντε εταιριών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής (ESTEE LAUDER HELLAS A.E.,

Π. Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε., L’ OREAL PRODUITS DE LUXE HELLAS A.E., ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ και PARFUMS CHRISTIAN DIOR HELLAS Α.Ε.Β.Ε.), και η δεύτερη κατά των εταιριών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούσαν υπό το διακριτικό σήμα «HONDOS CENTER».

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, η ΓΔΑ διενέργησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων.

Στην εισήγηση επισημαίνονται οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες στην πρώτη περίπτωση, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων και στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.

Οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα «συνολικό σχέδιο» νόθευσης του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα πάντοτε με την εισήγηση, η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως και έξι χρόνια για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα