Σε χαμηλό επτά ετών o δείκτης τιμών ακινήτων του RICS στη Βρετανία

Σε χαμηλά επτά ετών υποχώρησε ο δείκτης Royal Institution of Chartered Surveyors που σχετίζεται με τις τιμές κατοικιών στο Λονδίνο, ύστερα από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο -46 τον Ιούνιο από τις -35 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αποδεικνύοντας ότι περισσότεροι real estate πράκτορες καταγράφουν χαμηλότερες τιμές στην πρωτεύουσα

παρά υψηλότερες.

Τα στοιχεία ήταν τα χαμηλότερα από τις αρχές του 2009 ενώ όλες οι απαντήσεις δόθηκαν μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ξεχωριστές έρευνες της Acadata Ltd και της LSL Property Services απέδειξε ότι οι αξίες των κατοικιών στη Βρετανία έχουν ήδη μειωθεί πριν από το δημοψήφισμα, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 1,4% τον Μάιο, στην μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2011.

Η έρευνα του RICS δίνει την πρώτη ένδειξη για τις επιπτώσεις της απόφασης να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, στην αγορά κατοικίας. Δείχνει ότι σε εθνικό επίπεδο η ζήτηση μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το μέσον του 2008, όταν ο αριθμός των ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

Ο δείκτης προσδοκιών των πωλήσεων για τους επόμενους τρεις μήνες διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των 28 ετών.

«Υπήρχε πάντα η πιθανότητα ορισμένες από τις επιπτώσεις του Brexit να επηρεάσουν και το συγκεκριμένο τομέα» ανέφερε ο Simon Rubinsohn, επικεφαλής οικονομολόγος του RICS, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είναι επίσης μέρος μιας τάσης που προέκυψε κατά την έναρξη του δεύτερου τριμήνου» πρόσθεσε.

«Η οικονομική αβεβαιότητα αποθαρρύνει τις δαπάνες σε assets μεγάλης διάρκειας όπως είναι οι κατοικίες» δήλωσε ο Kallum Pickering, οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

«Αλλά οι θεμελιώδεις ανισορροπίες της αγοράς που υπάρχουν θα περιορίσουν κατά πάσα πιθανότητα μειώσεις στις τιμές των κατοικιών: η έλλειψη προσφοράς κατοικιών σε συνδυασμό με την υπάρχουσα ζήτηση από την πλευρά των πολιτικών, συν τα χαμηλά επιτόκια» επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα