Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων Fed και BOJ

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις αγορές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβαν τόσο η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα (Fed) όσο και η Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) σχετικά με την νομισματική τους πολιτική, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ παράλληλα ζυγίζουν τις επιπτώσεις ενός Brexit.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,02% στις

320 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 0,49% στις 5.931 μονάδες, κατά 0,77% υποχωρεί ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.139 μονάδες και κατά 0,96% «χάνει» ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.511 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,28% στις 8.143 μονάδες και ο FTSE MIB του Μιλάνου καταγράφει απώλειες 1,07% στις 16.339 μονάδες.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν μετά το τέλος της συνεδρίασης, υποστήριξε πως μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι
ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση να διατηρήσει η Fed τα επιτόκιά της αμετάβλητα.

Υπογράμμισε δε πως το βρετανικό δημοψήφισμα θα έχει «επιπτώσεις στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες των αγορών παγκοσμίως».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σημείωσαν αύξηση 16% οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο καθώς η συνεχής ισχυρή ζήτηση και οι επιπλέον ημέρες πωλήσεων, βοήθησαν ώστε η ένωση να εμφανίσει τον 33ο μήνα ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν στα 1,3 εκατ. οχήματα στην ΕΕ τον Μάιο, από τα 1,1 εκατ. οχήματα στον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων" (ACEA).

Στα νομίσματα, το γιεν κατέγραψε άνοδο 2,1% στα 103,87 δολάρια έπειτα από την απόφαση της BOJ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η λίρα υποχωρεί προς ένα χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, την ώρα που οι traders έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της BoE.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου τύπου WTI κινούνται αυτή την ώρα στα 47,32 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στα 48,32 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ενδείξεων ότι οι παγκόσμιες διαταραχές στον εφοδιασμό ξεθωριάζουν σταδιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα