Εισαγγελέας για τα «κόκκινα» δάνεια που... μετανάστευσαν

Τη διενέργεια έρευνας για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που ελήφθησαν μετά το 2009 και τα κατέστησαν ληξιπρόθεσμα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, ζητώντας από τις τράπεζες να του αποσταλεί εντός 5 ημερών σχετική λίστα με τα ονόματα όσων έλαβαν τέτοια δάνεια αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ. Στόχος του κ. Δραγάτση η αντιπαραβολή και η σύγκριση των στοιχείων των τραπεζών με τις λίστες όσων έστειλαν εμβάσματα

στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που πήραν μεγάλα δάνεια και στη συνέχεια, αφού έβγαλαν τα ποσά στο εξωτερικό, σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν.

Πιο αναλυτικά, η εισαγγελική έρευνα κινείται σε δύο άξονες:

- τη διαπίστωση αν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως δάνειο δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν εξαρχής,

- τον εντοπισμό των δανείων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, αν και έχουν τα χρήματα, δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πάνω από 800 εντολές για φορολογικούς ελέγχους κατά υπόπτων από λίστες ή άλλες πηγές, ενώ η βάση δεδομένων που έχουν στα χέρια τους είναι τεράστια και αγγίζει , σύμφωνα με πληροφορίες, το 1,3 εκατ. ΑΦΜ.

Οι έρευνες , πάντως, για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς προχωρούν μα βραδείς ρυθμούς, καθώς αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές ελεγχόμενες συναλλαγές να πάνε πίσω στη δεκαετία του 2000, ενώ για κάποιες εξ αυτών απαιτείται δικαστική συνδρομή για άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα